Kokemukseni ammattikouluharjoittelijana Nuori Taiteella 

Moikka. Täällä kirjoittaa Anni Saarinen. Olen viettänyt kaksi kuukautta Nuori Taiteen harjoittelijana. Tämä aika on ollut erittäin antoisa ja opettavainen kokemus minulle ammatillisessa kehityksessä. Taustaltani opiskelen media-alaa ja kuvallista ilmaisua Omniassa, ja olen viimeistelemässä opintojani. Tulevaisuudessa tavoitteenani on jatkaa opintojani laajemmin valmistumisen jälkeen.  

Työskentelin kokopäiväisesti tammi-maaliskuussa samaan aikaan opiskellen hieman myös media-alan ja kuvallisen ilmaisun opintojani Omniassa. Harjoittelujakson aikana pystyin myös valmistautumaan tuleviin korkeakoulujen hakuihin ja pääsykokeisiin.  

Harjoitteluni Nuori Taiteella avasi silmiäni monipuolisesti kulttuurialan tehtäviin. Sain mahdollisuuden osallistua erilaisiin projekteihin, kuten tapahtumasuunnitteluun, sosiaalisen median ja nettisivujen ylläpitoon sekä omaan projektityöskentelyyn. Pääsin pienimuotoisesti osalliseksi myös erään podcastin alkusuunnitteluihin. Alussa hain uusia kontakteja ja halusin oppia käytännönläheisiä taitoja, kuten viestinnän ja kommunikoinnin kehittämistä. Tavoitteenani oli myös soveltaa aikaisemmin opittuja taitoja käytännön projekteissa. 

Harjoittelun myötä olen kehittänyt viestintä- ja aikataulutaitojani sekä ymmärtänyt paremmin projektien kokonaisvaltaista hallintaa. Lisäksi olen luonut arvokkaita kontakteja alalla ja oppinut viestinnän merkityksen sekä oikean terminologian käytön. Olen myös päässyt tutustumaan eri työtapoihin ja -ympäristöihin, mikä on laajentanut näkemystäni työelämästä. Tämän harjoittelulle asettamani tavoitteet saivat paljon onnistumisen tunteita vaikka opittavaa on silti paljon.  

Harjoitteluni toteutettiin hybridisti: tein osan työstä etänä ja osan paikan päällä. Tapaamiset olivat pääasiassa Hyvinkäällä upeissa avarissa Lasten ja Nuorten Taidekeskuksen Villa Artun tiloissa sekä Helsingissä. Osallistuin myös erilaisiin koulutuksiin, kuten häirintäyhdyshenkilökoulutukseen ja Vaikuttamisen ABC -koulutukseen. Pääsin mukaan muutaman kerran myös verkossa toteutettavaan Kulttuurisen nuorisotyön kahveille.  

Harjoittelu innosti minua työskentelemään tulevaisuudessa enemmänkin kulttuurialalla sekä nuorten parissa. Se lisäsi omaa pohdiskelua minkälaista työelämä voi olla erilaisilla aloilla. Olisin myös kiinnostunut tutkimaan taiteen ja teknologian yhtymäkohtia tulevaisuudessa ja voisiko näitä hyödyntää tulevaisuudessa vielä paremmin. 

Instagram sisällöt: Tietotiistai ja taiteentekijäesittelyt

Yksi harjoittelujaksoni merkittävimmistä tehtävistä oli osallistuminen Tietotiistain järjestämiseen. Valitsin aiheeksi Kalevalan taiteen kautta tarkasteltuna, ja julkaisun oli tarkoitus olla saatavilla jo 28. helmikuuta, yhtäaikaisesti Kalevalan päivän kanssa. Valitettavasti sairastumiseni keskeytti hetkellisesti työni, mutta onneksi sain julkaisun viimeisteltyä ja jaettua hieman myöhemmin, eikä tämä aiheuttanut suurempaa hämmennystä yleisössä. Julkaisuun kuului kysymyksiä, jotka innostivat katsojia osallistumaan ja jakamaan omia kokemuksiaan. Oli äärimmäisen mielenkiintoista pohtia, kuinka tiedon voi esittää ymmärrettävästi samalla säilyttäen visuaalisen houkuttelevuuden Instagram-ympäristössä. Oli ilo nähdä, miten moni osallistui julkaisuun ja vastasi kysymyksiin.  

kuvakaappaus instagramista, tekstiä ja yläreunassa kuvakaappaus Taru sormusten herrasta elokuvasta kuvakaappaus instagramista, tekstiä ja alareunassa kuva Elias Lönnrotista kuvakaappaus instagramista, tietotiistai, kalevala ja taide

Työtehtäviini kuului myös Nuori Taiteen Instagram-tilin ylläpito ja sisällöntuotanto. Viikon päätteeksi julkaisin tarinoita, jotka käsittelivät laajasti taidealan tapahtumia, näyttelyitä, uutisia, avoimia työpaikkoja ja myös omia suosituksiani esimerkiksi podcastien saralla. Nämä viikkokoosteet olivat osa tiivistä viestintää seuraajien kanssa, tarjoten heille ajankohtaista tietoa taidealan tapahtumista ja mahdollisuuksista. Omasta mielestäni nämä julkaisut ovat myös tärkeitä, muiden töiden kanssa. On hyvä, että on erilaisia lähteitä mistä nuoret voivat saada tietoa heitä kiinnostavista aiheista helposti. 

Lisäksi tein Nuori Taiteen Instagram-tilille esittelyjä nuorista taiteilijoista. Tämä tehtävä avasi silmäni erilaisille taiteellisille lahjakkuuksille ja luoville tyyleille, ja sain mahdollisuuden tuoda esiin nuorten taiteilijoiden töitä laajalle yleisölle. Aluksi Instagramin käyttö suurempana kommunikointivälineenä oli haastavaa, mutta nopeasti ymmärsin, miten kivaa ja helppoa se useimmiten on. Oli mielenkiintoista nähdä minkälaisia reaktioita ja tunteita erilaiset työt ihmisissä herättivät. 

Minikoulutus: Graafinen suunnittelu – Kuinka toimii käytännössä? 

Minulla oli myös mahdollisuus työskennellä oman projektin ja minikoulutuksen parissa. Oman projektin ja koulutuksen suunnittelu sekä sen toteutus oli juuri täydellisen haastava tehtävä. En ollut aikaisemmin toteuttanut itse alusta loppuun tämän kaltaista projektia. Tehtävän alkaessa sain alkuun paljon ideoita, joita piti vain lähteä karsimaan. Aluksi sain runsaasti ideoita, joista oli valittava parhaat ja tehokkaimmat. Ensimmäisinä vaihtoehtoina harkitsin työpajan järjestämistä, luentoa, taiteilijaresidenssiä ja pienen taidenäyttelyn järjestämistä yhdessä nuorten taiteentekijöiden kanssa. Projektin edetessä sain kontaktia erilaisiin ryhmiin ja yrityksiin eri paikkakunnilla, kuten kuvataidekouluihin, gallerioihin, museoihin, kirjastoihin ja nuorisotiloihin.  

Vaalealla taustalla teksti Graafisen suunnittelun perusteita Vaalealla taustalla kuvia ja tekstiä, sekä otsikko Opi, katso ja tutustu

Lopulliseksi näyttötyöksi toteutin Nuori Taide 2025 -tuotantoryhmälle tunnin kestävän minikoulutuksen, johon sisälsin hieman osaallistavaa tehtävää. Koulutus onnistui omaan taitotasooni nähden todella hyvin. Olin ylpeä erityisesti laajoista puheenaiheista ja visuaaliseti kauniista sisällöstä sekä siitä kuinka helppoa aiheesta puhuminen oli vaikka aihe ei ollut minulle täysin tuttu. Olen oppinut, kuinka parantaa työtäni entisestään ensi kertaa varten. Mielelläni jatkaisin samankaltaisten tehtävien tekemistä myöhemminkin.

värikkäällä taustalla teksti 2024 kevään harjoittelu Anni Saarinen

Lopuksi pidin Taidekeskuksen työyhteistölle pienen esityksen siitä minkälaista on ollut harjoittelijana täällä. 

Ymmärrän selvästi, että menestyminen ei ole aina taattua, erityisesti tiukoissa aikatauluissa. Laadukkaan työn aikaansaaminen vaatii aikaa, erityisesti monimutkaisten tapahtumien ja projektien kohdalla. Jatkuva uusien mahdollisuuksien tutkiminen vaikuttaa positiivisesti kaikkeen, mihin ryhdymme, joten ei kannata luovuttaa epäonnistumisten edessä. Sen sijaan kannattaa oppia virheistä ja pyrkiä tekemään seuraavalla kerralla paremmin. 

Kokonaisuudessaan tämä harjoittelujakso on ollut minulle äärimmäisen arvokas kokemus. Se on mahdollistanut teoreettisen tiedon soveltamisen käytännön tehtäviin ja uusien taitojen kehittämisen. Olen kiitollinen tästä mahdollisuudesta ja odotan innolla mitä kaikkea tulen oppimaa ja kehittämään tällä alalla.

15.3. 2024 Helsinki 

Terkuin 

Anni Saarinen 

Tuotantoassistentti 

 

Kirjoita kommentti