Näyttelyt

"Tää koko projekti oli huippu juttu, ihan uutta minulle", kuvailee alle 20-vuotias taiteentekijä osallistumistaan Nuori Taiteen ryhmänäyttelyyn.

Nuori Taide järjestää vuosittain nuorten taidetta esitteleviä ryhmänäyttelyitä eri kaupungeissa tai verkkosivuilla. Näyttelyt tuotetaan yhteistyössä vaihtuvien kumppaneiden ja näyttelyn taiteentekijöiden kanssa. Näyttelypaikkoina toimivat mm. galleriat, nuorisotilat, kulttuurikeskukset, organisaatioiden näyttelyseinät ja pop-up tilat. 

Näyttelyihin on avoin haku nuorille visuaalisen taiteen harrastajille ympäri Suomen. Haku on kohdennettu kaikille 13–28-vuotiaille tai rajatulle ikäryhmälle sen sisällä. Näyttelyihin haetaan joko valmiilla teoksella tai teosehdotuksella. Hakea voi yksin tai ryhmänä. Joskus näyttelyllä on ennaltavalittu teema, joka hakemuksessa pyydetään huomioimaan. Hakeminen on usein maksutonta. 

Emme edellytä hakijoilta aikaisempaa näyttelykokemusta tai pitkää harrastustaustaa. Hakemuksissa huomiomme kiinnittävät oivaltava idea ja toteutustapa sekä kiinnostavasti kuvailtu teoksen tarina. 

Valinnat ryhmänäyttelyiden taiteentekijöistä tekee tuotantotiimi, johon kuuluvat Nuori Taiteen ja yhteistyökumppaneiden edustajat sekä mahdollisuuksien mukaan nuoret kuraattorit. Näyttelyyn valitut taiteentekijät osallistuvat näyttelytuotantoon yhteisissä hybridkokouksissa. Tuotantopalavereissa sovitaan yhteisistä työtavoista ja tavoitteista, tutustutaan näyttelyn tuotantoprosessiin ja toisiin tekijöihin sekä opitaan kertomaan omasta taiteesta. Lopuksi järjestetään purkutapaaminen, jossa taiteentekijöiltä ja kumppaneilta kerätään palautetta projektista.

Tulevat näyttelyt

  • Nuori Taide 2025 -ryhmänäyttely, toukokuu 2025, Galleria Vivi, Nuorten kulttuurikeskus Monitoimitalo 13, Tampere

Tulevat näyttelyhaut

Tulevista näyttelyhauista ilmoitetaan tällä sivulla ja Nuori Taiteen Instagramissa.

Aikaisemmat näyttelyt

Näyttelyjuliste Eläköön piirros!

Eläköön piirros!

12.9.–10.11.2023, Villa Artun galleria, Hyvinkää

Mitä kaikkea piirtäminen voi olla? Mitä ja miten voi piirtää? Näihin kysymyksiin etsitään vastauksia Kulttuuritalo Villa Artussa Hyvinkäällä esillä olevassa näyttelyssä. Näyttely rakentuu lasten ja nuorten eri piirustustekniikoin toteutettujen teosten ympärille. Teoksista käyvät ilmi piirtämisen rajattomat mahdollisuudet ja rikkaus.

Esillä on teoksia Kansainvälisestä lasten ja nuorten taiteen arkistosta sekä TaideFolion nuorten tekijöiden teoskuvia videoprojiointina. Mukana olevat nuoret taiteilijat ovat Katariina Fortuna, Jenny Idman, Joonas Ivenius, Eemeli Katajikko, Niilo Kemppainen, Linnea Laitinen, Anniina Nummela, Emmi Pellinen, Vilma Salminen ja Kuutti Terävä. Näyttelyssä kävijöillä on mahdollisuus myös itse kokeilla monenlaisia piirtämisen tapoja toiminnallisilla pisteillä.

Näyttelyn kuratoivat Hyvinkään kuvataidekoulun oppilaat ja Lasten ja nuorten taidekeskuksen tuottajat Elina Kataja ja Anni Rupponen.

Näyttelyjuliste Nuori Taide -ryhmänäyttely

Nuori Taide

10.-26.7.2023, Tillarigalleria, Nivala

Nuoret paikalliset taiteilijat esittelevät taidettaan Nuori Taide -ryhmänäyttelyssä Nivalassa. Taiteilijat ovat Reetta Somero (14-vuotta), Verna Räihä (14-vuotta), Anni Hietala (14-vuotta), Liisa Tölli (22-vuotta), Viivi Koutonen (16-vuotta) ja Maria Williams (17-vuotta). Näyttelyssä on esillä maalauksia, piirustuksia ja valokuvia.

Näyttelyn kuratoivat Nivalan kaupungin kulttuurituottajat. Nuori Taide toimi näyttelyn yhteistyökumppanina.

Näyttelyjuliste: Morphosis
Näyttelyjuliste: Mielikuvia

Nuori Taide 2023 -ryhmänäyttelyt

Morphosis, 4.–29.5.2023, Vapaakaupungin Olohuone, Helsinki

Avaa silmäsi. Näet kuinka piiloissaan olleet perhosentoukat avaavat siipensä ja muuttuvat värikkäiksi perhosiksi. Ne ovat valmiita lentämään ja ilmaisemaan itseään. Mihin ne suuntaavat nyt?

Morphosis on viiden nousevan taiteilijan yhteisnäyttely. Taitelijat ovat Bayonle Adelakun (s. 2001), Duc Anh Chong (s. 2003), Saimi Hakala (s. 2004), Kaski Mälkki (s. 2003) ja Routa Salmi (s. 2022). Näyttelystä käy ilmi nuorten taiteellinen monipuolisuus ja muuntautumiskyky. Heidän teostensa kautta voidaan nähdä ne moninaiset tavat, joilla (muodon)muutos voi ilmetä. Jokaisella on omat mieltymyksensä ja monitahoiset tulkintansa maailmasta. Materiaaleilla kokeilu ja eri tekniikoiden käyttäminen, kuten myös ideoiden tutkiminen ja tunteiden ilmaiseminen, ilmentävät Morphosis-näyttelyssä yksilöllisiä näkökulmia ja suuntaa, jonne kukin on matkalla.

Näyttelyn kuratoi ja tuotti nuori kuvataiteilija Soyoung Christina Chung.

Mielikuvia, 8.–31.5.2023, Oodin galleriaseinä, Keskustakirjasto Oodin nuorisotila, Helsinki

Mielikuvia on kolmen nuoren aloittelevan taiteilijan Juho Haanperän (s. 2001), Carolina Huberin (s. 2006) ja Matleena Utusen (s. 2003) yhteisnäyttely keskuskirjasto Oodin galleriaseinällä. Taidenäyttely käsittelee mielen teemoja ja ihmisen minäkuvaa nuorten näkökulmista. Taiteilijat tulkitsevat teoksissaan ihmisyyttä saniteettitiloista väkijoukkoon ja syvimpien ajatusten äärelle. Mitä mielikuvia sinussa herää?

Näyttelyn kuratoivat ja tuottivat Nuori Taiteen Karoliina Korhonen (s. 1995) ja Säihke Sillanpää (s. 2005).

galleriavaltaus-juliste

Galleriavaltaus

29.8.–16.9.2022, Villa Artun galleria, Hyvinkää

Ihmistoivo-kollektiivin viisi 17–22-vuotiasta taiteilijaa Emma Grönfors (s. 2005), Helmi Kuirinlahti (s. 2002), Andrea Puscasu (s. 2002), Heta Suominen (s. 2000) ja Tiia Tammi (s. 2004) valtasivat kulttuuritalo Villa Artun gallerian alkusyksystä 2022. Gallerivaltaajat toivat esiin nykypäivänä tarvittavaa sukupolvien välistä kohtaamista interaktiivisen taidenäyttelyn ja siellä toteutettavien tapahtumien keinoin. Galleriavaltauksen kantavat teemat olivat kohtaaminen ja vastuullisuus. Teemat näyttäytyivät eri kohderyhmien osallistamisessa ja nuorten taiteentekijöiden käyttämissä materiaaleissa.

Avoin haku järjestettiin 18–28-vuotiaille 20.5.–1.6.2022. Gallerivaltaukseen haki 2 ryhmää. Gallerivaltauksen kuratoi Nuori Taide.

Galleriavaltaukseen sisältyi taidenäyttely, 5 työpajaa ja 2 tapahtumaa. Työpajat olivat Ihmiskimppu -yhteisötaidetyöpaja ja Roskasta soittimeksi -musiikkityöpaja. Gallerivaltauksen avajaisia vietettiin 29.8. klo 17–19 ja loppujuhlaa 15.9. klo 15–17. Galleriavaltauksen yhteistyökumppanit olivat Red Carpet -festari ja VR. Tapahtumapaikka oli lasten ja nuorten kulttuuritalo Villa Arttu Hyvinkään Villatehtaalla.

Juliste-final-original

KUKA OLEN, KUN OLEN YKSIN

3.-19.5.2022, Galleria Vivi, Monitoimitalo 13, Tampere

Näyttely esitteli nuorten tulkintoja yksin olemisen teemasta Suomen ensimmäisessä nuorten taiteeseen keskittyvässä ammattimaisessa galleriassa, Galleria Vivissä Tampereella. Näyttelyssä nähtiin maalauksia, digitaalisia piirustuksia ja kollaaseja, joissa käsitellään yksin olemiseen liittyviä tunteita, kehonkieltä ja tiloja. Teoksia oli esillä kuudelta 15–19-vuotiaalta taiteen tekijältä Kittilästä, Pieksämäeltä, Tampereelta, Nousiaisista ja Imatralta. Näyttelyn taiteentekijät olivat Jenny Idman (s. 2004), Elena Kallio (s. 2003), Eela Murtonen (s. 2007), Viivi Poikela (s. 2003), Stella Sirkkunen (s. 2003) ja Aino Tanskanen (s. 2005).

Näyttelyyn järjestettiin avoin haku  13–19-vuotiaille taiteen tekijöille 17.–30.1.2022. Mukaan haki 46 taiteentekijää teoksellaan tai teossarjallaan. Näyttelyn kuratoivat ja tuottivat nuorten kulttuurikeskus Monitoimitalo 13:n Piritta Brusi ja Nuori Taiteen Anni Rupponen ja nuori kuraattorin assistentti Eevi Siniketo. Näyttelyn graafisen ilmeen suunnitteli nuori graafisen sisällön tuottaja Ellamari Koutonen. Näyttely järjestettiin osana Nuori Kulttuuri On Air -monitaidetapahtumaa 7.5.2022.

Tutustu Galleria Viviin ja sen tuleviin näyttelyhakuihin.

nuori taide 2021

NUORI TAIDE 2021 -VERKKONÄYTTELY

22.5.2022, Näyteikkuna TaideFolio

TaideFolion verkkonäyttelyssä esiteltiin taidetta Nuori Taide 2021 -tapahtuman nuorilta 13–23-vuotiailta taiteenesittelijöiltä. Taide ladattiin näyteikkunaan tagilla nuoritaide2021. Taidetta esiteltiin ja siitä keskusteltiin osana tapahtuman ohjelmaa. Keskustelemassa olivat Nuori Taiteen Anni Rupponen ja nuoret taiteentekijät Marissa Majoinen Joensuusta ja Victoria Torbolli Helsingistä.

Taiteen esittelijät olivat: Maria Anias, Cilla Boyd, Elina Fordell, Suvi Haapaniemi, Saara Halminen, Emmi Hanhikangas, Sanna Heikkinen, Joanna Hintikka, Henrietta Homm, Catherine Huynh, Jenna Jurvakainen, Kati Jussi, Lotta Kankaanpää, Elli Koivisto, Anna-Kaisa Kaasila, Venla Kamula, Helli Kamppuri, Sonja Karmisto, Helmi Karsikas, Meeri Kastinen, Eemeli Katajikko, Niilo Kemppainen, Periina Kiiskinen Katrina Kiskonen, Aada-Tuuli Kivipuro, Sini Kopra, Berber Baclava / Samir Kuronen, Helmi Kuirinlahti, Emma Kärkkäinen, Ziqing Lang, Jasmine Laurell, Nella Lumilaakso Nuutti Maikola, Tiia Mandelin, Marissa Majoinen, Saana Mankinen, Milka Mansikka, Moritz Müller / Sebastian, Mai Multimäki, Salvation, Lotta Paavola, Mette Paloniemi ja Päämääränä taivas -työryhmä, Heta Parviainen, Elsa Perraskoski, Jenni Pitkänen, Andrea Puscasu, Moona Rantanen, Taika Rautiainen, Davy Rex, Jasmin Rikkonen, Enni Ruokojoki, Valo Ryynänen, Sirje Salmi, Tiia Tammi, Jesse Tapanainen, Aino Taskinen, Victoria Torbolli, Nooa Ukkola, Julia Uronen, Alina Uura, Tuomi Vihana, Karpalo Ylikoski, Kerttu Ylisirniö, Minka Yltävä

 

yhdessaonenemman-A3 – kuva

Yhdessä on enemmän

10.9.–30.10.2020, Villa Artun Galleria, Hyvinkää

Näyttelyssä oli esillä teoksia monista eri Nuori Taiteen projekteista, kuten Yhdessä erillään Instagram-kampanjasta, Kannaksen lukion taidekurssilta, Amos Rex-taidemuseon Generation 2020 -näyttelyn taiteilijoiden Nuori Taide -residenssistä, Voimapiiri-ryhmästä ja Rauman pitsiviikkojen ympäristötaideryhmästä. Esillä oli teoksia 76 nuorelta taiteen tekijältä.

Näyttelyn kuratoi Nuori Taide. Näyttelyn yhteydessä järjestettiin työpajoja varhaiskasvatuksen ryhmille sekä ala- ja yläkoulun sekä toisen asteen oppilaille.

Näyttelyn taiteilijat olivat: Almahmoud Yakin, Aspegren Jaakko, Bichukina Ekaterina, Gavrilyuk Polina, Girishan Filipp, Haaranen Julia, Hakkarainen Tuuli, Hartikka Anna, Heikkilä Sanni, Heikkinen Venla, Heiskanen Pauliina, Helmchen Senja, Hovinen Verneri, Kaikkonen Laura, Kallioniemi Sini, Kannonlahti Noora, Karhu Miska, Karppinen Jasmin, Kaukolahti Edit, Kekki Temir, Keränen Sara, Koivula Jenni, Kolehmainen Kaapo, Korpela Pihla, Korsman Tiina, Kosonen Sanni, Laatikainen Emilia, Lahtinen Iiris, Latva-Somppi Aura, Lehikoinen Vappu, Lehmusvuori Eeda, Lehtonen Emilia, Lintula Lea, Manninen Laura, Marttinen Tuomas, Mäkelä Mirjami, Mäkelä Nelli, Nieminen Johanna, Paaso-Rantala Inkeri, Perkiö Elena, Pertola Taimiina, Piispanen Eveliina, Prusila Roosa, Puotiniemi Tiia, Rajala Charlotta, Rantala Melisa, Rantanen Tiia, Rautiainen Riina, Ringo Rocky, Ruuth Iiris, Saari Jeremia, Saari Nelli, Saarinen Viivi, Seppälä Nelli, Seppänen Neea, Seunala Maiju, Sievänen Topi, Silvestrini Tanja, Strapchuk Adelina, Telkki Henrik-Kristian, Tiihonen Katariina, Tiilikka Rasmus, Tolkkinen Iia, Tolonen Santeri, Trablsia Betoul, Tri Tran Minh, Tuulaniemi Lassi, Van Os Deia, Vesanen Anniina, Viitakangas Olivia, Virkkunen Verna, Viro Jenna, Virtanen Vilma, Volfovich Kalisa, Wilska Camilla

Näyttelyjulisteen teokset:
Tuuli Hakkarainen, Venuksen ländäys; Emilia Laatikainen, Eelia in Series of Social Distancing; Topi Sievänen, Ykä / valokuva: Anne Siirtola; Jeremia Saari, Touch.