Taiteen esitteleminen

Taiteen esitteleminen

Nuori Taide 2023 -tapahtumassa taidettaan voi tuoda esille monin eri tavoin: esittelypisteellä, digitaalisesti, valkokankaalla, työpajana, esityksenä, performanssina, esitelmänä tai puheenvuorona. Osallistujat voivat myös itse ehdottaa tapoja tuoda tekemistään esille. Esiteltävät teokset ja tekeminen voivat olla yksin tai ryhmässä toteutettuja. Ohjelmaa voi tarjota suomeksi, ruotsiksi, saameksi ja englanniksi.

Taiteen esittelijät 2023

Taiteen esittelijät julkaistiin 15.3.2023. Taiteen esittelijäksi haki 135 taiteentekijää tai työryhmää. Tapahtumaan valittiin esittelemään taidettaan 53 yksilöä tai ryhmää.

Taiteen esittelijät ovat:
Adelakun Bayonle I Alanko Tahiti I Anjala Inka I Cong Duc Anh I Elokannas Aamu I Förbom Mai I Förster Niklas I Haanperä Juho I Hakala Saimi I Hakala Senni I Hallberg Vertti I Hämäläinen Kristoffer & Kaukonen-Vargas Grace Kristiina I Hellsten Miina I Hiltunen Vilma I Huber Carolina I Huhtelin Mirka I Huttu Valo I Jääskeläinen Minni I Järvimäki Sara I Kamppuri Helli I Karjalainen Natalia I Karsikas Helmi I Karttunen Aada I Kettunen Sonja I Kiskonen Katarina I Kleemola Venla, Polso Roosamaria & Ilves Nella I Korkkonen Oskari I Kübarsepp Rayna-Reanna​​ I Laitinen Olli I Lehikoinen Emilia I Lensu Salla Maaret I Mäki Iina I Mälkki Kaski I Meling Mimma I Miikkulainen Jasmin I Pentti Selma I Poikela Viivi I Posti-Ahokas Hilda I Purmonen Sonja I Ruuhinen Matilda I Saari Lotta I Salah Dunya I Salmi Routa I Sebastian Salvation I Taskinen Nora I Tietäväinen Vilma I Turpeinen Siiri I Utunen Matleena I Vaarala Noa I Vehkaperä Stefan I Ylikoski Veera & Palmen Ada I Yrjänne Jasmin I Ödahl Fröjdö Astri

Taiteen esittelijät ovat 13–23-vuotiaita, tulevat 17:sta eri maakunnasta ja edustavat monipuolisesti erilaisia visuaalisen taiteen genrejä. 

Taiteen esittelijät somessa

Taiteen esittelijät kertovat taiteestaan ja tekemisestään kevään aikana Nuori Taiteen somessa ja nettisivulla. Kaikkiin esittelyihin voit tutustua Nuori Taiteen Instagramissa, blogissa ja TikTokissa sekä TaideFoliossa.

Hakuaika & kuratointi

Haku on päättynyt. Avoin haku taiteen esittelijäksi järjestettiin 23.1.–12.2.2023 13–23-vuotiaille taiteentekijöille. Hakeminen oli maksutonta. Taiteen esittelijäksi haki 135 nuorta tai nuorten ryhmää 17:sta maakunnasta ympäri Suomen. Eniten hakijoita oli Helsingistä (35) ja Tampereelta (14). Taiteen esittely kiinnosti kaikkia ikäryhmiä (13–23) ja eniten hakijoina oli 19–20-vuotiaita. Hakijoista 7 oli 2–14 henkilön ryhmiä.

Nuoret tuotantoassistentit kävivät läpi hakemukset ja valitsivat tapahtuman taiteen esittelijät. Mukaan valittiin joukko tekijöitä, jotka edustavat monipuolisesti eri visuaalisen taiteen genrejä. He tulevat 17 eri maakunnasta ja edustavat kaikkia ikäryhmiä 13–23-vuotiaista. Valinnoista ilmoitettiin kaikille hakijoille sähköpostitse 15.3.2023 mennessä. Hakijoiden taiteesta kuratoitiin kaksi Nuori Taide 2023 -näyttelyä Helsinkiin, toinen Keskustakirjasto Oodin nuorisotilan galleriaseinälle ja toinen Kauppakeskus Redin Vapaakaupungin Olohuoneen galleriaseinälle.

Seuraavan haku taiteen esittelijäksi Nuori Taide -tapahtumaan järjestetään 2024/2025.

Tutustu Nuori Taide 2023 -tapahtuman ohjelmaan
Tutustu tapahtuman valokuviin

Kaikki oikeudet muutoksiin pidätetään.

Ohjelmaa taiteen esittelijöille

Opastukset

Tapahtumassa taidettaan esittelevistä nuorista koottu pienempi ryhmä tutustuu perjantaina 12.5.2023 Taidehallin Nuoret 2023 -näyttelyyn ja Amos Rexin Generation 2023 -näyttelyyn. Opastuksilla tutustutaan nuorten taiteeseen ja toisiin nuoriin taiteentekijöihin ennen lauantain Nuori Taide 2023 -tapahtumaa. Taidehallin opastukseen kuuluu taiteilijatapaaminen Hanna Hyyn kanssa. Opastuksilla on mukana Nuori Taiteen työntekijä. Ennakkoilmoittautumista edellyttävät opastukset on suunnattu tapahtumassa taidettaan esitteleville nuorille.

Hanna Hyy on 32-vuotias kuvataiteen maisteri Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta. Hän työskentelee maalaten ja nykyään erityisesti yhdistellen eri maaliaineita (lähinnä vesiväriä ja öljyä) erilaisiin kollaasista vaikuttuneisiin maalauspohjien yhdistelmiin. Malauspohjissa yhdistyvät Mdf-levyt, kankaat ja kipsivalut. Hyylle tärkeää maalaamisessa on merkityksellisyyden tunne. "Joka teoksessa on ollut ajatusketju jonka olen käynyt läpi, sitoutunut siihen ja vilpittömästi miettinyt, mitä se asia tarkoittaa ja herättää mussa", kuvailee Hyy prosessiaan.  Erityisesti monimutkaiset kokonaisuudet ja ristiriitaiset tunteet vetävät häntä aiheina puoleensa. Suru ja kuolemanpelko on olleet viime aikoina tärkeät tunnetilat, joista Hyy maalaa. Hänelle taiteen kauneus, ja se nautinto jota maalaamisesta saa, lohduttaa niitä ajatellessa. Hyyn teokset ovat aina kiinni ympäröivässä yhteiskunnallisessa ja poliittisessa kontekstissa. Hän seuraa politiikkaa jonkin verran ja esimerkiksi luonnonsuojelun arvot ja niihin suhtautuminen kiinnostavat Hyytä.

Mentorointi

Nuoret 2023 -näyttelyn taiteilijat mentoroivat nuoria taiteentekijöitä Nuori Taide 2023 -tapahtumassa. Mentoreina toimivat Pauliina Heinänen, Mira Hyvönen, Jenni Niskala, Mai Pesonen ja Elsa Tölli. Ennakkoon varattavissa yksilötapaamisissa mentorit keskustelevat nuorten kanssa nuorten taiteesta ja tukevat heitä taideharrastuksen kehittämisessä. Mentorointikielet ovat suomi ja englanti. Mentoroinnit on suunnattu tapahtumassa taidettaan esitteleville nuorille.

Tutustu kaikille avoimeen taiteilijamentorin klinikkaan

Puolikuva henkilöstä, jotka katsoo kuvaaja ja on nostanu vasemman käden puoliksi kasvojen eteen. Henkilön päällä katos
Pauliina Heinänen

(s. 1992) on helsinkiläinen kuvataiteilija, jonka töissä kulkevat teemat liittyvät läsnäoloon, kaipuuseen ja kuulumiseen. Heinänen on valmistunut Taiteen maisteriksi Aalto-yliopiston Valokuvataiteen koulutusohjelmasta 2020 ja medianomiksi Lahden Muotoiluinstituutista 2015. Hänen teoksiaan on ollut nähtävillä useissa julkaisuissa ja näyttelyissä niin Suomessa kuin ulkomailla. Heinäsen työskentelylle ominaista on yksityiskohtiin tarkentaminen. Hänen teoksensa lähtevät liikkeelle valokuvallisesta ajattelusta. Heinäsen pääasiallinen työskentelytekniikka on kaiverrus pigmenttiprintille. Kaivertaessaan hän asettuu valokuvien äärelle ja antaa kätensä johdattaa sellaisen kuvan äärelle, jonne pelkällä valokuvalla ei ole pääsyä. Läsnä on liike, aika ja sattuma. Heinänen on julkaissut palkitun valokuvakirjan Kotimatkalla/På väg hem, jossa käsittelee kodin tematiikkaa isovanhempiensa sotalapsuuskokemusten kautta. Oman taiteellisen työskentelyn lisäksi Heinänen ylläpitää Uumen ry:tä yhdessä kuvataiteilija Laura Konttisen kanssa. Uumen julkaisee verkossa kuvataiteilijoiden taiteeseen liittyviä tekstejä ja pyrkii toiminnallaan lisäämään kuvataiteilijan työn arvostusta.

Värikäs maalaus, jossa geometrisia muotoja.
Mira Hyvönen

(s. 1998)

I'm just a girl
in the world

Jenni Niskala. Puolikuva henkilöstä, joka katsoo kuvaajaa.
Jenni Niskala

(s. 1990) on kuvataiteilija ja taidegraafikko (TaM, Taideyliopiston Kuvataideakatemia). Hän on opiskellut aiemmin kuvataidetta ja muotoilua Lahden Taideinstituutin Muotoiluinstituutissa ja Haagin Royal Academy of Arts:issa. Hänen taiteellinen toiminta pohjautuu taidegrafiikan painotekniikoiden, useimmiten mokulitografian, puupiirroksen ja telaustekniikkojen kanssa työskentelyyn ja niiden soveltamiseen. Niskala on kiinnostunut työskentelyssään tekniikoiden vaikutuksista kuvan rakentamiseen – työskentely sisältää luovaa ongelmanratkaisua välineiden tuottamien rajoitusten ja mahdollisuuksien sisällä.

Niskalan teokset kiertyvät usein työprosessissa läsnä olevien materiaalien ja piirteiden ympärille. Teokset kuvaavat esimerkiksi visuaalisia yksityiskohtia, esimerkiksi painamisessa käytettyjä sapluunoita tai painovärin työstämisessä tapahtuneita jälkiä esittäviä elementtejä. Hänen uusimmat teokset pohtivatkin taidegrafiikan olemusta, ominaisuuksia ja painotekniikoilla työskentelyn estetiikkaa. Ne avaavat painetun kuvan työprosessia ja tekniikoita purkamalla myös työskentelyn metatasoa kuviksi. 

Niskalan teoksia on ollut esillä aktiivisesti vuodesta 2013 yksityis- ja ryhmänäyttelyissä. Hänen teoksia löytyy mm. HUS:in, Valtion, Jyväskylän taidemuseon ja Suomen taideyhdistyksen kokoelmista. Tällä hetkellä Niskalan työskentelyä tukee Kordelinin säätiö ja Suomen taideyhdistys.

Henkilön puolikuva, jossa hän katsoo kuvaajaa
Mai Pesonen

(s. 1988) on psykologi (PsM, Turun yliopisto 2019) sekä itseoppinut äänitaiteilija ja muusikko. Hänen taiteellinen osaaminensa perustuu kokemukseen, harrasteopintoihin sekä käynnissä oleviin Sibelius Akatemian avoimen yliopiston musiikkiteknologian opintoihin. Pesosen tavoitteena on antaa taiteen avulla ääni niille eliöille, asioille ja ilmiöille, joita ei muuten tarpeeksi kuulla. Tämä tarve kumpuaa niin hänen omasta muunsukupuolisuudestaan ja queer-identiteetistään sekä vallitsevan yhteiskunnallisen tilanteen muutoksen tarpeesta.

Hänen viimeisimpiä teoksiaan ovat ääniteos ja äänityö Leire de Meerin ja Mayuko Inuin videoteokseen Queertures KUMA-galleriassa Tokiossa Japanissa sekä ääniteos yhteisnäyttelyyn Haunted69a-galleriassa Bergenissä, Norjassa. Tämän lisäksi Pesonen on tuottanut ääniteoksen ja äänityötä Riina Hannulan m/other becomings -projektin videoteokseen, joka esitettiin SOLU Bioart societyssa. Hän on myös osa TuoTuo-taidekollektiivin kaksivuotista, Koneen säätiön rahoittamaa Cultural Pollinators -projektia. Nuoret 2023 -ryhmänäyttelyyn Pesonen työstää teosta työsuhteessa Suomen Taiteilijaseuraan.

Puolikuva henkilöstä, joka katsoo kuvaajaa.
Elsa Tölli

(s. 1995) on runoilija ja esiintyvä taiteilija, jolle elämän seikkailut, tärähtänyt glamour ja lava-adrenaliini ovat taiteentekemisen kipinöitä. Hän on tehnyt runovideoita ja -esityksiä erilaisille taidefestivaaleille, keikkaillut lavarunoilijana sekä ollut perustamassa yhteisöoppimista ja kulttuurihäirintää yhdistävää Lavarunoakatemiaa. Töllin esikoiskirja Fun Primavera ilmestyi omakustanteena 2020 ja se voitti Yleisradion Tanssiva Karhu -palkinnon. Töllin työskentelyssä keskiössä on elämää syleilyvyys, läsnäolo sekä vahva kollegiaalisuus. Taiteilijana häntä innostaa haastaa kilpailuhenkeen ja yksin puurtamiseen perustuvia rakenteita esimerkiksi yhdessä kirjoittamalla, opitun jakamisella sekä pitkäaikaisia kollegioita vahvistamalla. Parhaillaan hän kirjoittaa toista kirjaansa sekä työstää performanssia Nuoret 2023 -näyttelyyn.