Yhteistyökumppanit

Amos Rex -taidemuseon Generation-näyttelyt

Amos Rex on syksyllä 2018 Helsingin ytimeen avattu arkkitehtuuriltaan ai­nut­laa­tui­nen tai­de­museo, joka esittää monipuolista uutta ja vanhaa taidetta virkistävästi ja kunnianhimoisesti. Tarkoituksena on, että menneisyys, nykyhetki ja tulevaisuus tuottavat ainutkertaisia elämyksiä ja yllättäviä kohtaamisia maan alla, päällä ja valkokankaalla. Nuori Taide on Amos Rexin Generation-näyttelyiden virallinen yhteistyökumppani ja yksi näyttelyn perustajista.

Kuva maan alla sijaistevan museon kattoikkunoista katunäkymässä
Amos-Rex -taidemuseo Lasipalatsin aukiolta, kuva: Mika Huisman

Generation-näyttelyt

Generation-ryhmänäyttely on triennaali, eli se toistuu joka kolmas vuosi Amos Rexin näyttelyohjelmassa. Generation-näyttelyitä on järjestetty aikaisemmin vuosina 2017 ja 2020. Generation 2023 -näyttely on esillä Amos Rexissä 29.3.–20.8.2023.

Generation-näyttely tuo esille nuoren sukupolven tapaa käsitellä ilmiöitä ja kysymyksiä taiteen kautta. Näyttelyyn voivat jättää teosehdotuksia avoimessa haussa 15–23-vuotiaat taiteellisesta ilmaisusta kiinnostuneet nuoret tekijät. Hakuaika Generation 2023 -ryhmänäyttelyyn on päättynyt 15.11.2021. Tulevista hauista tiedotetaan Amos Rexin sivuilla.

Nuori Taide kannustaa nuoria lähettämään ehdotuksia Generation-näyttelyiden avoimeen teoshakuun.

Generation 2023

Generation 2023 -näyttely on nuorten tekijöiden taidetta ja visuaalista kulttuuria esittelevän triennaalin kolmas toteutuskerta. Näyttelyyn valittiin avoimen haun kautta 51 taiteilijaa tai työparia, joiden teokset luovat katsauksen suomalaisen taidekentän monialaiseen ja alati rikastuvaan kirjoon. Avoin haku näyttelyyn järjestettiin 1.10.-15.11.2021 ja siihen tuli yhteensä 528 hakemusta ja 1004 teosehdotusta 15–23-vuotiailta taiteilijoilta.

Valitut teokset esittelevät monipuolisen kattauksen nykytaidetta: mukana on maalaustaidetta, valokuvataidetta, taidegrafiikkaa, kuvanveistoa, tekstiilitaidetta, installaatioita, esitystaidetta sekä mediataidetta. Esille nousee ajankohtaisia teemoja ekokriisistä sukupuoli-identiteettiin ja covid-19-pandemiaan, sekä mielenterveyteen ja taiteen rooliin vaikeiden aiheiden käsittelyssä. Lisäksi yhteiskunnallinen valveutuneisuus ja vastuu, sekä ympäristöystävällisyys ja kestävyys näkyvät monien taiteilijoiden pohdinnoissa, sekä teosten tekotavoissa ja materiaaleissa. Taiteilijat näyttelyyn valitsi koreografi ja ohjaaja Ima Iduozeen johtama raati.

Generation 2023 -näyttely on esillä Amos Rexissä 29.3.–20.8.2023.

Generation 23 tunnus

Nuori Taide -residenssi

Nuori Taide tukee Generation-näyttelyyn osallistuvia nuoria taiteilijoita tarjoamalla osalle heistä tiloja ja taidealan ammattilaisten mentorointia näyttelyyn tulevien teosten valmistamisessa Nuori Taide -residenssissä kulttuuritalo Villa Artussa Hyvinkäällä.

Tutustu Nuori Taide -residenssiin

Nuori Kulttuuri

Nuori Kulttuuri -toiminta kannustaa ja tukee lasten ja nuorten monipuolista harrastamista kulttuurin eri aloilla. Nuori Kulttuuri on kulttuurisen nuorisotyön muoto, jolla rohkaistaan, kannustetaan ja innostetaan nuoria kulttuurisiin harrastuksiin asuinpaikasta, koulutuksesta, etnisestä, kielellisestä tai sosioekonomisesta taustasta riippumatta. Nuori Kulttuurin lajit ovat Moves (tanssi), Sounds (musiikki) ja Teatris (teatteri).

Nuori Kulttuuri -toiminta rakentuu nuorten taidetapahtumien ympärille. Lajikohtaisten tapahtumien lisäksi Nuori Kulttuuri järjestää valtakunnallista monitaidetapahtumaa Nuori Kulttuuri Festival. Vuosittain toimintaan osallistuu tuhansia nuoria, nuorisotyön ja taiteen ammattilaisia, nuorten vanhempia sekä oppilaitosten edustajia. Toimintaa hallinnoi Suomen Nuorisoseurat ry.

Tutustu Nuori Kulttuuri toimintaan tästä linkistä.

Tutustu Suomen Nuorisoseuroihin tästä linkistä.

Nuoria innoissan olevia henkilöitä seisoo teatterin katsomossa
Eija Jokilahti, kuva Teatris 2019 Jyväskylä tapahtuman avajaisista.

Kulttuuritalo Villa Arttu

Nuori Taiteen taustaorganisaation Lasten ja nuorten taidekeskuksen säätiön tilat sijaitsevat historiallisessa tehdasmiljöössä kulttuuritalo Villa Artussa Hyvinkään Villatehtaalla. Villa Arttu on lasten ja nuorten oma kulttuuritalo. Taidekeskus järjestää avointa kulttuurikeskustoimintaa hyvinkääläisille lapsille ja nuorille sekä heidän perheilleen. Taidekeskuksessa sijaitsee Kansainvälinen lasten ja nuorten taiteen arkisto, joka käsittää yli 110 000 lasten ja nuorten visuaalisen taiteen teosta. Villa Artun toiset toimijat ovat Hyvinkään kuvataidekoulu ja Taito käsityö- ja muotoilukoulu Etelä-Suomi.

Kuva Villa Artun sisääntulosta. Punatiilinen ovi rakennuksen nurkassa. Sisäänkäyntiin käynti portaita pitkin. Portaiden vieressä seinän vierustalla polkupyöriä
Kulttuuritalo Villa Arttu

Projektikohtaiset kumppanuudet

Nuori Taide tekee yhteistyötä nuorten, nuoriso- ja taidealan ammattilaisten ja muiden vaihtuvien kumppaneiden kanssa valtakunnallisissa, alueellisissa ja paikallisissa projekteissa. Kumppanuuksien kautta jatkuvaluontoinen Nuori Taide -toiminta kehittyy yhteistyössä ja saa arvokasta kokemusasiantuntijuutta erilaisista toimintaympäristöistä.

Yhteistyöhön Nuori Taiteen kanssa

Ota yhteyttä nuoritaide(a)artcentre.fi