NUORI TAIDE 2 VUOTTA!

Nuori Taiteen toinen toimintavuosi on ollut tapahtumarikas ja muutosten täyteinen. Nuoret taiteen tekijät ovat saaneet useita mahdollisuuksia esitellä taidettaan taidenäyttelyissä ja muissa taidetapahtumissa. Nuorista koottu kehittäjäryhmä on myös suunnitellut uutta online portfolio- ja keskustelusivustoa nuorille taiteen tekijöille. Lisäksi Nuori taide -yhteisömme on kasvanut ja olemme tavanneet enemmän online kuin olisimme koskaan osanneet aavistaa.

Tässä blogikirjoituksessa muistelemme muutamia vuoden 2020 kohokohtia. Aluksi esittelemme Nuori Taide -toiminnan lyhyesti.

Nuori Taide pähkinänkuoressa

Nuori Taide on yhteisö ja toimintaympäristö, mikä tarjoaa 13–28-vuotiaille tiloja taiteen tekemiseen ja kokemiseen. Toiminnan lähtökohtia ovat nuorten toimijuuden ja osallisuuden vahvistaminen. Lisäksi toimintaamme ohjaa ajatus siitä, että kokemukset ja elämykset taiteen parissa ovat kaikille saavutettavia.

Järjestämme valtakunnallisia ja paikallisia tapahtumia, työpajoja ja koulutuksia sekä toimimme aktiivisesti sosiaalisessa mediassa.

Olemme osa valtakunnallisen kulttuurisen nuorisotyön verkostoa vastuualueenamme visuaalinen taide. Tästä klikkaamalla pääset Kulttuurisen nuorisotyön periaatteisiimme.

Nuori Taide toiminnan ydintiimi on tiivis ja pieni, ja se koostuu tuottajasta ja yhteisömanagerista. Tiimin koko vaihtelee projektikohtaisesti kun teemme yhteistyötä eri yhteistyökumppaneiden, sidosryhmien ja nuorten taiteen tekijöiden kanssa.

Nuori Taiteen kotipaikka on Lasten ja nuorten taidekeskus, joka sijaitsee kulttuuritalo Villa Artussa Hyvinkään Villatehtaalla. Klikkaamalla tästä pääset Lasten ja nuorten taidekeskukseen kotisivuille.

366 päivää elämyksiä ja kokemuksia

Hurraa huuto sille, että vuonna 2020 onnistuimme vahvistamaan nuorten toimijuutta ja osallisuutta tarjoamalla kuusi isompaa tapahtumaa. Sosiaalisessa mediassa nuoret osallistuivat lukusiin erilaisiin kampanjoihin ja äänestyksiin. Yhteensä osallistujina oli yli 1300 nuorta ja heidän läheistään.

Tapahtumien toteutustapoihin ja kokoihin vaikuttivat erityisesti vaihtuvat rajoitukset koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Tästä syystä osa tapahtumista täytyi toteuttaa kokonaan etänä tai jopa perua. Pidetään sormet ristissä 🤞, että vuonna 2021 pääsemme toteuttamaan sunnitteilla olevat tapahtumat joko hybridimuosossa tai tarvittaessa kokonaan etänä.

Seuraavaksi palaamme hetkeksi vuoden 2020 kohokohtiin.

Generation 2020 -taidenäyttely

Nuoria taiteilijoita Generation 2020 -taidenäyttelyssä Amos Rex -taidemuseossa

Nuoria taiteilijoita Generation 2020 -näyttelyssä Amos Rex -taidemuseossa

12.2.-23.8.2020 Amos Rexin taidemuseo Helsingissä täyttyi nuorten taiteilijoiden teoksista Generation 2020 -näyttelyssä. Näyttelyssä oli esillä teoksia 80 15–23-vuotiaalta taiteilijalta, jotka valittiin mukaan yli 1600 teosehdotuksen joukosta.

Kuusi Generation 2020 -näyttelyn taiteilijaa työskenteli jo vuoden 2019 puolella Villa Artussa taiteilijaresidenssissä työstämässä näyttelyyn tulevia teoksiaan. Villa Artun nuorten taiteilijaresidenssit ovat ensimmäisiä nuorille kohdennettuja taiteilijaresidenssejä Suomessa.

Residenssitoiminta Villa Artussa alkoi Generation 2017 -näyttelyn yhteydessä. Tästä klikkaamalla voi tutustua aikaisempiin residenssikokemuksiin.

Osana Generation 2020 -näyttelyä oli tavoitteena toteuttaa Haloo! Kuuleeko taidemaailma? -paneelikeskustelu, jossa nuoret olisivat voineet keskustella taiteen tekemisestä ja sen merkityksestä itselle. Keskustelutilaisuus jouduttiin harmillisesti perumaan koronapandemian vuoksi.

Pian pääsemme jo suunnittelemaan Generation 2023 -näyttelyä ja tulevia nuorten taiteilijaresidenssejä. Seuraavat Generation 2023 -näyttelyn residenssitaiteilijat tulevat työskentelemään Villa Artussa vuonna 2022. 

Klikkaa tästä Amos Rexin kotisivulle.

Vinkki-symboli, jossa huutomerkki puhekuplassa

Vinkki taiteilijan uraa suunnittelevalle

Taiteilijaresidenssit ovat suosittuja ammattitaiteilijoiden keskuudessa. Residenssi tarjoaa työtiloja (ja joskus myös asunnon), joissa taiteilija voi keskittyä taiteen tekemiseen uudessa ympäristössä ja tavata muita residenssissä olevia taiteilijoita. Residenssijaksojen pituus vaihtelee usein muutamasta viikosta muutamaan kuukauteen. Residenssit ovat hyviä meriittejä taiteilijan CV:ssä!

Yhdessä on enemmän -taidenäyttely

Keltainen pohja, jossa syvätty neljä eri kuvaa. Vasemmalta: kaksi ihmisenomaista hahmoa halaavat, toisella sininen paita ja musta lippalakki, toisella valkoinen paita ja oranssit kengät. Seuraavaksi kuva ihmisen kasvoista, joita verhoaa hupparin huppu. Henkilöllä on sokeat silmälasit ja hupparin nauhat peittävät rusetilla suun. Seuraavana hahmo, jolla päällä puna-valkoinen t-paita, punainen on suttuisesti värjännyt paidan. Hahmon oikea käsi on nyrkissä ja nostettu ylös, vasenta kättä ei ole. Kasvojen tilalla hahmolla on suuri naamio, jossa erilaisia materiaaleja, mm. farkkua ja pitsiä. Vain oikealla puolella kasvoja näkyy silmä. Oikean puoleisena hahmona on maalattu luuranko. Tällä päällä musta paita, jossa punainen sisus ja hampaat on kultaiset. Pääkallon pään asento antaa ymmärtää, että se katsoo alaspäin.

Yhdessä on enemmän -taidenäyttely oli esillä kulttuurikeskus Villa Artun galleriassa Hyvinkäällä 10.9.-30.10.2020. Näyttely esitteli nuorten tekemää taidetta, jota syntyi Nuori Taiteen eri yhteistyökumppaneiden kanssa toteutetuissa projekteissa, joita olivat Voimapiiri-taideprojekti, Yhdessä on erillään -Instagram kampanja, Mitä haluat tuhota ja mitä rakentaa -taidekurssi, Nuorilta usein kysytyt kysymykset, Generation 2020 -residenssi, ja Puuveistoksia ympäristötaideteos Rauman pitsiviikolle.

Näyttely toteutettiin tiukentuneiden koronarajoitusten aikaan, joten kuvasimme näyttelystä videon, joka mahdollistaa näyttelyyn tutustumisen missä ja milloin vain. Katso Nuori Taiteen Auroran juontama ja harjoittelija Jennin tuottama näyttelyvideo klikkaamalla tästä.

Rauman Pitsiviikko

Nuoret toteuttivat yhteistyössä kuvataiteilija Paavo Paunun kanssa ympäristötaideteoksia Rauman pitsiviikkojen 50-vuotisjuhlavuodelle.

Avoimessa haussa haettiin mukaan 13–28-vuotiaita taiteen tekijöitä. Koristele Pitsiviikko -kokonaisuudessa mukaan valitut nuoret työstivät teoksiaan taiteilijan etäohjauksessa. Projektissa lähestyttiin pitsiä käsitteellisen ajattelun lähtökohdasta ja ajattelun tuotokset konkretisoituivat luonnonmateriaaleista tehdyissä teoksissa.

Taiteellista työskentelyä pystyi seuraamaan Pitsiviikko Live -lähetyksessä. Kymmenen nuoren ja taiteilijan yhteinen teos nähtiin Rauman taidemuseon pihassa Rauman Pitsiviikolla 18-26.7.2020.

Taide\Folio

Keväällä 2020 Nuori Taiteessa alettiin kehittää Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksen tuella uutta portfolio- ja keskustelusivustoa 13–28-vuotiaille taiteen tekijöille. Viidestä vapaaehtoisesta nuoresta koottu kehittämisryhmä kokoontui heinäkuussa kehittämään sivuston sisältöjä Tampereelle.

Työpajassa pohdittiin vastauksia muun muassa seuraaviin kysymyksiin:

  • Mitä oman taiteen esittely verkkosivustolla merkitsee?
  • Miten eri tavoin omaa taidetta voisi esitellä verkkosivustolla?
  • Millainen sivuston rakenne olisi käyttäjäystävällinen?

Työpajatyöskentely oli antoisaa ja se tarjosi sivuston toteuttajille hyviä suuntaviivoja.

Graafikko viimeistelee parhaillaan sivuston ulkoasua ja pieni ryhmä nuoria testaa pian sivustoa. Sivuston nimeksi valikoitui Nuori Taiteen Instagramissa toteutetussa avoimessa äänestyksessä Taide\Folio. Sivusto julkaistaan toukokuussa Nuori Taide 2021 -tapahtumassa Porissa. Kannattaa siis alkaa jo koota kuvakansiota omista taideteoksista oman taiteilijaprofiilin luomiseksi Taide\Folioon.

Vinkki-symboli, jossa huutomerkki puhekuplassa

Vinkki taideportfolion tekemiseen

Muista tallentaa kaikista tekemistäsi taideteoksista perustiedot kuten tekijä(t), teoksen nimi, valmistumisvuosi, valmistustekniikka, koko ja/tai kesto, ALT-teksti (vaihtoehtoinen teksti) ja digitaalinen tallenne kuten valokuva tai video. Näitä tietoja sinulta tullaan kysymään kun lisäät teoksiasi Taide\Folioon. Samoja tietoja sinulta kysytään usein myös kun haet opiskelemaan taidekouluun tai markkinoit teoksiasi esitettäväksi esimerkiksi taidegalleriassa.

Nuori Taiteen ydintiimi ja yhteisö kasvavat

Nuori Taiteen perustaja Päivi Venäläinen siirtyi keväällä 2020 uusiin tehtäviin Nuori Taiteen taustaorganisaation Lasten ja Nuorten taidekeskuksen toiminnanjohtajaksi. Päivin pitkä kokemus kulttuurisesta nuorisotyöstä pysyy Nuori Taidetta lähellä ja voimme sparrata ideoita helposti hänen kanssaan.

Joulukuussa Anni Rupponen aloitti Nuori Taiteen tuottajana ja tutustuu parhaillaan yhteisön toimintaan ja ihmisiin. Aurora Salomaa jatkaa Nuori Taiteen yhteisömanagerina.

Nuori Taiteella on jo yli 1000 yhteisön jäsentä! Yhteisöä on kuvailtu eläväiseksi ja kehittyväksi, ja sieltä on saanut tukea monenlaisissa taiteeseen liittyvissä kysymyksissä. Nuori Taide -yhteisöön pääset mukaan seuraamalla toimintaamme sosiaalisessa mediassa ja osallistumalla tapahtumiimme.

Klikkaa tästä Nuori Taiteen Instagramiin.
Klikkaa tästä Nuori Taiteen Facebookiin.

Vinkki-symboli, jossa on huutomerkki puhekuplassa

Vinkki taidealaan tutustuvalle

Tiedätkö, missä voit tavata ammattitaiteilijoita ja kysyä heiltä neuvoa. Mietityttääkö sinua, onko taiteilijan oltava aina yrittäjä. Entäs tiedätkö, miten taidekollektiivi toimii.

Olipa sinulla mikä vain taiteeseen liittyvä kysymys mielessä, lähetä se meille Nuori Taiteen somessa tai sähköpostitse (nuoritaide(at)artcentre.fi), niin pähkäillään vastausta yhdessä.

Yhteistyössä on voimaa

Yhdessä pystymme tarkastelemaan nuorten taiteeseen liittyviä tekoja, kokemuksia ja ilmiöitä laajemmin ja eri näkökulmista. Yhteisöömme kuuluu jäseniä, joista suurin osa on 13–28-vuotiaita taiteen tekijöitä ja/tai taidealasta kiinnostuneita nuoria. Lisäksi yhteisössämme vaikuttavat erilaiset taide-, kulttuuri- ja nuorisoalojen organisaatiot ja toimijat Suomessa ja ulkomailla kuten esimerkiksi Suomen Nuorisoseurat ry:n Nuori Kulttuuri ja taidemuseo Amos Rex.

Yhdessä, Nuori Taide -yhteisönä, meillä on suuri määrä osaamista ja tietoa esimerkiksi nuorten taideharrastusten saavutettavuusesta, taiteen yleisöjen käyttäytymisestä ja tapahtumien tuottamisesta.

Oletko kiinnostunut yhteistyöstä Nuori Taiteen kanssa tai haluatko tukea Nuori Taide -toimintaa?

Etsimme aktiivisesti uusia, yhteiset arvot omaavia yhteistyökumppaneita. Ota yhteyttä: nuoritaide(at)artcentre.fi.

Vinkki-symboli, jossa huutomerkki puhekuplassa

Vinkki omien verkostojen kehittämiseksi

Taidemaailmassa työskentelee ammattilaisia hyvin erilaisissa tehtävissä taiteilijoista tuottajiin ja viestintäsuunnittelijoista puutarhureihin. Taidealan ammattilaiset hyötyvät verkostoista, joihin kuuluu oman alan tekijöitä ja asiantuntijoita. Heitä kontaktoimalla voi itselle vieras asia ratketa nopeasti kuten esimerkiksi, mistä kannattaa tilata kiviseinään sopivia ripustusnauloja näyttelyn rakentamiseen.

Ei kuitenkaan kannata unohtaa niitä kaikkia muita ammattialoja, joita ei perinteisesti tunnisteta taidemaailmaan kuuluviksi, kuten esimerkiksi edellä mainittu puutarhuri. Kannattaa suhtautua verkostojen rakentamiseen avoimin mielin ja keskustella aktiivisesti eri ammattialojen edustajien kanssa. Kysy, mitä he tekevät työkseen ja miten he voisivat tarpeen tullen auttaa taiteilijaa. Kun taideteoksen luova luomisprosessi vie meitä kohti uutta, koskaan ei voi tietää, milloin tarvitaan esimerkiksi koodarin, LVI-asentajan tai sairaanhoitajan apua.

Some kertoo, missä mennään

Nuori Taide toimii aktiivisesti sosiaalisessa mediassa Instagramissa ja Facebookissa. Ainakaan vielä emme ole TikTokissa tai Snapchatissa, mutta kuulemme mielellämme toiveita, missä some-kanavissa toivot Nuori Taiteen vaikuttavan.

Somessa tapaamme yhteisömme jäseniä ja jaamme tietoa tulevista tapahtumista ja muista mielenkiintoisista taidealan tapahtumista ja ilmiöistä. Vuonna 2020 Nuori Taide julkaisi huikeat yli 870 some-postausta.

Some on viihdyttävä ja opettavainen ympäristö ja nopea viestintäkanava. Emme kuitenkaan malta odottaa, että pääsemme viettämään yhteistä ideointisessiota, tuotantopalaveria, tapahtumapäivää tai lounaskävelyä kasvokkain Nuori Taiteen yhteisön jäsenten kanssa koronan tapaamisrajoitusten päättyessä.

9 Nuori Taiteen Intagram-postausmuistoa

9 muistoa Nuori Taiteen Instagramista (@nuoritaide) vuodelta 2020

Tulevaisuuden sunnitelmat

Nuori Taide on elävä ja muuttuva yhteisö ja toimintaympäristö. Vaikka meillä on vakiintuneita toimintoja kuten sosiaalisen median kanavat, valtakunnalliset Nuori Taide 2021 -tapahtumat sekä paikalliset ja alueelliset työpajat ja koulutukset, tunnustelemme jatkuvasti tulevaisuutta ja mitä se tuo tullessaan. Haluamme tietää: missä, miten, miksi ja kenen kanssa nuoret haluavat tehdä ja kokea taidetta nyt ja tulevaisuudessa.

Kerromme tulevista tapahtumista, työpajoista ja koulutuksista sosiaalisessa mediassa ja nettisivuillamme.

Työpajapaljastus vuodelle 2021

Suunnittelemme työpajakonseptia, jossa nuoret oppivat vaikuttamaan heille tärkeisiin, demokraattisessa yhteiskunnassa tapahtuviin asioihin ja ilmiöihin taiteen keinoin. Projekti inspiroituu rohkeista nuorista muutoksen tekijöistä, kuten Greta Thunbergista.

Greta kiteyttää tavoitteemme osuvasti:

“Olemme näyttäneet, että me, nuoret ihmiset, olemme yhdistyneitä ja pysäyttämättömiä. Muutos on tulossa, pidittepä siitä tai ette.”

Kerromme lisää projektista keväällä 2021 ja tiedotamme, miten voit hakea mukaan.

Menovinkki vuodelle 2021

Sehän on ehdottomasti valtakunnallinen Nuori Taide 2021 -tapahtuma, jonka ilmoittautuminen aukeaa www.nuoritaide.fi-sivulla 1.2.2021 klo 9. Tänä vuonna tapahtumaan suunnitellaan paljon online sisältöjä, jotta yhä useammat nuoret taiteen tekijät voivat osallistua ympäri Suomen ja jopa maailmalta.

Nuori Taide 2021 -tapahtuma on osa suurempaa Porissa samaan aikaan tapahtumaa Nuori Kulttuuri Festival 2021 -tapahtumaa. Klikkaa tästä Nuori Kulttuuri Festivalin kotisivulle.

Seuraa meitä somessa niin kuulet ensimmäisten joukossa lisää Nuori Taide 2021 -tapahtumasta ja ilmoittautumisesta.

Nuori Taide -tapahtuman tarra, jossa tapahtuman nimi ja nuoritaiteen Instgram ja nettisivu

Nuori Taide 2021 -tapahtuman visuaalisen ilmeen on suunnitellut graafisen suunnittelun harjoittelijamme Jenni.

Tästä linkistä voit tutustua aikaisempaan Nuori Taide 2019 -tapahtumaan.

Manifesti vuodelle 2021

Tehdään Nuori Taiteen vuodesta 2021 yhdessä rakennettu ja koettu iloinen ja palkitseva vuosi.
Kohdataan online ja livenä. Ollaan avoimia toistemme ideoille, mielipiteille ja tunteille.

Tuetaan nuoria tuottamaan innostavia ja kiinnostavia taidetapahtumia muille nuorille. Osallistutaan porukalla taidemaailman ja yhteiskunnan ilmiöihin. Tehdään taidetta ja vahvistetaan taiteen asemaa omassa elämässä ja yhteiskunnassa. Vaikutetaan meille tärkeisiin asioihin.

Vahvistetaan Nuori Taide -yhteisöä keskustelun ja jakamisen kautta somessa ja livenä (toivottavasti).
Toimitaan valtakunnallisesti ja sitoudutaan parantamaan tietämystä ja ymmärrystä siitä, mitä tapahtuu taidemaailmassa nuorten silmin Sevettijärveltä Kirkkonummelle ja Kalajoelta Imatralle ja kaikkialla siinä välillä.

Taide on meille voima ja vapaus, ilo ja oivallus, kysymys ja kannanotto, ja kaikkea sitä, mitä kulloinkin tarvitsemme sen olevan.

Toivotamme tervetulleeksi Nuori Taide -yhteisöön kaikki 13-28-vuotiaat taiteen tekijät, jotka haluavat olla
VISUAALISIA, ÄÄNEKKÄITÄ, KOKEILEVIA, TOTEUTTAA ITSEÄÄN ja OLLA OMA ITSENSÄ.

Kiitos kaikille osallistumisesta Nuori Taiteen yhteisöön, toimintaan ja kehittämiseen vuonna 2020! 

 

Kirjoita kommentti