VALTAKUNNALLINEN NUORTEN VISUAALISTA ILMAISUA ESITTELEVÄ TAPAHTUMA

 

Click here for English information.

 

Näytönpaikka.

Estradi nuorten visuaaliselle taiteelle ja ilmaisulle.

 

Valtakunnallisessa Nuori Taide 2021 -tapahtumassa 13–23-vuotiailla on mahdollisuus esitellä omaa visuaalista taidetta ja ilmaisua sekä saada siitä palautetta ammattilaisilta. Tapahtuma on tarkoitettu ensisijaisesti harrastajille, mutta myös taidealan opintoja ja ammattilaisuraa aloittelevat ovat tervetulleita. Mukaan voivat ilmoittautua Suomessa ja muissa maissa asuvat nuoret. Huomioithan, että tapahtuman kieli on pääasiassa suomi.

Nuori Taide 2021 on osa Nuori Kulttuuri Festival 2021 -monitaidetapahtumaa, jossa on esillä tanssia, teatteria, sirkusta, musiikkia, sanataidetta, elokuvaa ja monitaidetta.

 

Tapahtuma sisältää

 • nuorten esittelemää taidetta,
 • nuorten ja taiteilijoiden kohtaamisia,
 • taidetyöpajoja,
 • Nuori Kulttuuri Talks -keskusteluohjelmaa,
 • Värkkäilykisan palkintojen jakoa,
 • esityksiä ja
 • taiteilijavieraita.

 

Tapahtuman kautta on mahdollista saada kokemuksia itselleen uusista jutuista. Tapahtumaan osallistuminen on ilmaista.

 

Ilmoittautuminen on päättynyt!

Ohjelma

Ohjelma päivittyy kevään 2021 aikana. Tapahtuman aikataulu julkaistaan toukokuun alussa. Kaikki oikeudet pidätetään.

 

Nuoret taiteilijat

Ilmoittautumalla mukaan pääset esittelemään taidettasi Nuori Taide 2021 -verkkotapahtumassa. Ilmoittautuminen on päättynyt.

 

Ilmoittautuneet pääsevät rekisteröitymään ja luomaan digitaalisen taideportfolion uudelle Taide\Folio-sivustolle ennen tapahtumaa. Taide\Folio julkaistaan tapahtuman aikana.

Taidetta voi tuoda esille eri tavoin:

 • digitaalinen portfolio,
 • video,
 • esitys,
 • performanssi,
 • työpaja,
 • puheenvuoro
 • tai jotain muuta - ehdota ideaasi!

Taidetta nostetaan esille tapahtuman aikana streamissa, somessa ja nettisivuilla. Esitettävät teokset ja tekeminen voivat olla yksin tai ryhmässä toteutettuja.

Tästä linkistä pääset Nuori Taiteen tietosuojaselosteeseen.

 

Nuorten ja taiteilijoiden etäkohtaamiset

Esittelijäksi ilmoittautuneet nuoret voivat toivoa keskusteluaikaa visuaalisen alan ammattilaisen kanssa.

Ilmoittautumislomakkeessa kysytään toiveita, minkä taiteen alan ammattilaisen kanssa haluaisit keskustella. Mukana on runsaasti eri visuaalisen taiteen alojen ammattilaisia. Kaikki alat näet ilmoittautumislomakkeessa.

Keskustelut järjestetään ennalta sovittuina, yksityisinä videotapaamisina tapahtuman aikana. Keskustelu taiteilijan kanssa tarjotaan 30 ensimmäiselle ilmoittautumisen yhteydessä taiteilijakeskustelun valinneelle.

 

Taidetyöpajat

NUORTEN TAIDETYÖPAJA vol. 1: Festariväki-yhteiskuva

Porin taidekoulun nuoret ohjaavat avoimen etätyöpajan, jossa toteutetaan omakuva. Omakuvan ei tarvitse olla realistinen, vaan se voi kuvastaa ennemminkin tekijänsä persoonaa.

Työpajaan osallistuvien omakuvista kootaan yhteisteos, joka tuo festari-yleisön eri puolelta Suomea samaan yhteiskuvaan! Lopullinen teos julkaistaan Nuori Taide -sivustolla kuvastamaana festarilla yhdessä oloa, vaikkakin etäyhteyksin.

Työpaja toteutetaan yhteistyössä Porin taidekoulun kanssa.

 

NUORTEN TAIDETYÖPAJA vol. 2 on Porin taidemuseon kanssa yhteistyössä toteutettu työpaja. Työpajan aluksi hypätään Porin taidemuseon näyttelyihin etäyhteyden välityksellä ja tarkastellaan muutamia teoksia tarkemmin. Näyttelyistä poimittujen teoksien teemoja ja tekniikoita kokeillaan työpajassa, jonka ohjaavat porilaiset nuoret. Hyppää mukaan taidemuseokierrokselle, ja tule mukaan taiteen maailmaan! Lisätiedot tarvittavista työskentelyvälineistä päivittyvät kevään aikana.

Työpaja  toteutetaan yhteistyössä Porin taidemuseon kanssa.

 

RIPUSTUSKLINIKKA
Ripustusklinikalla naulataan katsetta kohti teosten takapuolta ja pohditaan parhaita ripustusratkaisuja ja materiaaliratkaisuita nuorten omiin teoksiin. Keskustellaan myös laajemmin, mitä asioita ripustuksessa eri tiloihin tulisi ottaa huomioon. Klinikalla ripustusongelmia ratkovat Kruunupään kuvataiteilijat. Voit lähettää kysymyksiä ja teoskuvia jo etukäteen!

Työpaja toteutetaan yhteistyössä Lastenkulttuurikeskus Kruunupään kanssa.

 

Työpajat ovat maksuttomia. Huom! Osa työpajoista vaatii ennakkoilmoittautumisen. Ilmoittautumisinfo päivitetään tälle sivulle kevään aikana.

 

Kurssi

TAPAHTUMAVALOKUVAUS on Nuori Taiteen ja Nuori Kulttuuri Festivalin yhteinen 2-päiväinen kurssi. Kurssin ohjaa porilainen valokuvaaja Tatjaana Morton. Kurssi sisältää tapahtuma- ja taidevalokuvauksen harjoituksia.

Työpaja järjestetään 22.-23.5.2021 klo 9-13. Kurssi paikka on joko Nuori Kulttuuri Festival -tapahtuma Porissa tai online-ympäristössä. Kurssipaikka vahvistetaan kevään aikana.

Kurssi on maksullinen. Kurssille otetaan 10 osallistujaa. Ilmoittautuminen kurssille tapahtuu Nuori Kulttuuri Festivalin ilmoittautumislomakkeen kautta maaliskuussa. Linkki ilmoittautumiseen lisätään tälle sivulle kevään aikana.

Tutustu Nuori Kulttuuri Festivalin kurssitarjottimeen täältä. 

 

Talks! X Nuori Taide -keskusteluohjelma

Talks! -keskustelulavoja löytyy ympäri Nuori Kulttuuri Festivalia 21.-23.5.2021. Yksi keskustelulava streamataan Nuori Taide 2021 -tapahtuman studiolta.

 

Tavoitteena on tuoda nuoria taiteen ja kulttuurin harrastajia keskustelemaan päättäjien ja kulttuuri- & taidevaikuttajien ja -ammattilaisten kanssa harrastustoiminnan merkityksestä yksilölle sekä sen hyvinvointivaikutuksista.

Nuori Kulttuuri kertoo omilla verkkosivuillaan.

Keskustelua viritellään aiheen tiimoilta jo ennen tapahtumaa Nuori Kulttuuri -puhelinsovelluksen kautta. Äppi julkaistaan kevään aikana.


Talks! X Nuori Taide -lavan ohjelma

(Ohjelma päivittyy kevään 2021 aikana)

HAASTATTELU

Venla Vaattovaara, suositun @muijavaara Instagram-tilin luoja ja kuvittaja

Talks! X All Youth Panel

Panelistit

Johanna-Josefina Alanko, kuvataiteilija

Svante Gullichsen, valokuvataiteilija

Aliina Kemppainen, mediataiteilija

Videoterveiset

Olga Krykun, prahalainen nuori nykytaitelija kertoo taitelijan työstä ja tekemisestään

Performanssi

Keliel / Eliel Tammiharju, Ääniassemblaattori ja performanssiapplikoija

Värkkäilykisan palkintojen jako

Värkkäilykisa on 13-28-vuotiaille värkkäilijöille eli maker-kulttuurin tekijöille ja taiteilijoille suunnattu kilpailu. Finalistit työstivät projektejaan mentoreiden tukemana kahden kuukauden ajan vuodenvaihteessa 2020-2021. Kisan voittaja julkistetaan tapahtuman streamissa. Pääpalkinto on kahden päivän maker-residenssi makerspace Tetriksessä Teijossa. Voittajan julistaa värkkäilykisan tuomariston edustaja Päivi Venäläinen (Lasten ja nuorten taidekeskuksen toiminnanjohtaja).

Käy vaikuttamassa! Yleisöäänestys aukeaa 10.2.2021.


Esitykset

Ehdota omaa esitystäsi Nuori Taide 2021 -tapahtumaan. Ilmoittaudu mukaan tästä linkistä.

Nuorten esitysten lisäksi luvassa ainutlaatuinen performanssitaiteilija. Pysy kuulolla, taitelija julkaistaan pian!

 

Taiteilijavieraat

 

A portrait of a person with a big earrings

Yeaboyah, Venla Vaattovaara

Venla Vaattovaara, 1995, ehkä sinulle tutummin suositun Muijavaara-Instagram-tilin luoja, on kuvittaja ja media-alan osaaja. Muijavaara on projekti, jossa 💯päivää 💯muijaa 💯kuvaa yhdistyvät kokonaisuudeksi, joka tuo esiin chuuleja muijia, jotka ovat vaikuttaneet yhteiskunnallisiin aiheisiin, kuten tasa-arvon edistämiseen. Talks! X Nuori Taide -keskusteluohjelmassa Venla vastaa kysymyksiin kuvittajan työstä ja taiteesta Instagramissa. Tutustu Venlan työhön lisää tästä linkistä.

 

Henkilö katsoo kuvaajaa ja hymyilee

Kuva: Mateusz Krain

Johanna-Josefina Alanko, 1993, on taidemaalari ja keramiikkataiteilija, joka työskentelee Suomessa ja Puolassa. Johanna tuo All Youth Panel -paneelikeskusteluun mukaan oman kokemuksensa galleriamaailmasta Suomesta ja maailmalta ja tapaa nuoria taiteen tekijöitä etäkohtaamisissa. Tutustu tarkemmin Johannan työhön tästä linkistä.

 

A person snding on snow and wearing pine branches

Gravity, Svante Gullichsen

Svante Gullichsen, 1994, on itseoppinut valokuvataiteilija, joka työskentelee taidevalokuvauksen ja kaupallisen sisällön parissa. Hänen asiakkaitaan ovat olleet muun muassa Nelonen, Sony Music ja Stockmann. Svante tuo Talks! X All Youth Panel -keskusteluun kokemuksensa siitä, millaista on esitellä taidettaan yksityisnäyttelyssä galleriassa nuorena taiteilijana tässä maailman tilassa. Tutustu lisää Svanten työhön tästä linkistä.

 

Portrait of a person sitting on a floor

Aliina Kemppainen

Aliina Kemppainen, 2001, on mediataiteilija, jonka tausta on musiikissa ja luovassa liikeilmaisussa. Hän on valmistunut Kallion lukiosta ja työskentelee nykyisin video- ja installaatiotaiteen keinoin. All Youth Panel -keskustelussa kuullaan Alinan ajatuksia nuorten taiteesta galleriossa mediataiteen näkökulmasta. Tutustu lisää Aliinan työhön tästä linkistä.

 

A person showing their art work which is a small sculpture

Garden of my hopes, Olga Krykun

Olga Krykun, 1994, on nuori taitelija Prahasta, Tšekistä. Hän työskentelee useilla eri menetelmillä, joita ovat maalaus, video, installaatio, keramiikka ja performanssi. Tapahtumassa nähdään Olgan videotervehdys, jossa hän esittelee työtään ja vastaa nuorilta kerättyihin kysymyksiin. Lue lisää Olgan työstä tästä linkistä, click and enjoy.

 

A person standing in a porch next to a watering can

Keliel

Keliel / Eliel Tammiharju, 1997, on ääniassemblaattori ja performanssiapplikoija. Keliel tuo tapahtumaan juuri sitä varten luodun esityksen. Kelielin teokset ovat matkoja miljöiden ja tilanteiden välillä, mitkä usein tarkastelevat identiteettiä ja sosiaalisen olemisen tapoihin liittyviä kysymyksiä. Keliel on esiintynyt muun muassa Marimekko Kioski -malliston julkaisutilaisuudessa, Lahden taidemuseossa ja Taideinstituutin hautajaisissa. Tutustu lisää Kelielin työhön tästä linkistä. 

 

a person sitting on a floor next to a dog and having laptop open in their lap

Kuva: Enni Suominen

Maria Kojonen, 1989, on taiteilija, joka työskentelee useilla eri medioilla kuten valokuvaus, video, installaatio, ääni ja kirjoittaminen. Hänen teoksissaan toistuvat sosiaalisen vuorovaikutuksen, tilasidonnaisuuden ja kielen merkityssuhteiden teemat. Maria keskustelee taiteen tekemisestä ja taidemaailmasta osallistujien kanssa etäkohtaamisissa. Tämä linkki johdattaa sinut Marian teosten ja tekstien äärelle.

 

Paavo Paunu's sculpture

Taivas putoaa, Paavo Paunu

Paavo Paunu, 1965, on visuaalisen taiteen moniosaaja, jolla on kokemusta kuvanveistosta, taidegrafiikasta, maalauksesta, installaatiosta ja performanssista. Paavo on nähty aikaisemmin muun muassa Rauman Pitsiviikkon nuorten ympäristötaidetyöpajan ohjaajana. Paavo tapaa nuoria tekijöitä etäkohtaamisissa. Lue lisää Paavon työstä tästä linkistä.

 

Lisää taiteilijavieraita tulossa pian!

 

Kumppanit

🔸 Nuori Kulttuuri Festival -tapahtuman sivulle
Ilmoittautuminen esiintyjäksi avoinna nyt!

🔸 Lastenkulttuurikeskus Kruunupää - kumppanin sivulle

🔸 Porin taidekoulun - kumppanin sivulle

🔸 Porin taidemuseo - kumppanin sivulle

🔸 Porin kaupunki - kumppanin sivulle

🔸 Visit Pori - kumppanin sivulle

 

LISÄTIETOJA


Anni Rupponen (Talks!, esiintyjät, tuotanto)
Tuottaja, valtakunnallinen toiminta
anni.rupponen(at)artcentre.fi
p. +358 (0)50 308 3625

 

Aurora Salomaa (työpajat, kurssi, tuotanto)
Yhteisömanageri
aurora.salomaa(at)artcentre.fi
p. +358 (0)50 472 3552

 

🔸 Klikkaa tästä ja seuraa Nuori Taidetta Instagramissa!

🔸 Klikkaa ja käy tykkäämässä Nuori Taiteesta Facebookissa!

🔸 Klikkaa tästä Nuori Taiteen blogiin!

 

VALTAKUNNALLISET NUORI TAIDE -TAPAHTUMAT

Valtakunnallisia Nuori Taide -tapahtumia järjestetään joka toinen vuosi (parittomina vuosina) eri paikkakunnilla. Ensimmäinen Nuori Taide -tapahtuma järjestettiin 22.5.2019 Jyväskylässä. Tutustu tästä linkistä vuoden 2029 Nuori Taide -tapahtumaan.

Nuori Taide 2021 on osa Nuori Kulttuuri Festival 2021 monitaidepatahtumaa 21.-23.5.2021.