Yllättävä ja kokeileva värkkäilytaide

Värkkäilytaiteen tekijöitä yhdistää halu luoda ja kehitellä teoksia, jotka hyödyntävät teknologiaa ja erilaisia kädentaitojen menetelmiä. Värkkäilykulttuuri on suomennos englanninkielisille ‘maker culture’ sanoille.

Moni edesmennyt tai nykytaiteilija ei tiedä, että hänen tekemisensä edustaa värkkäilykulttuuria. Nuori Taiteen vertaistoiminta Värkkäilyfestari haluaa tuoda esille kaikenlaisia värkkäilyn osaajia, kuten taiteilijoita. Nykyajan taidenäyttelyissä näkee entistä useammin myös värkkäilytaiteen edustajia.

Alla esittelemme muutamia inspiroivia värkkäilytaitelijoita ja heidän teoksiaan.

JäteBling-veistos

Sculpture made out of recycled plastic and led lights

Sofia Parada Barrenechean, JäteBling, 2020, sekatekniikka

JäteBling teos on Sofia Parada Barrenechean kierrätetystä muovijätteestä rakennettu valaisimien koalitio. Kuusi valaisinta ja niiden ympärille luotu levynkansivitriini antavat uuden hehkuvan roolin jo tarkoituksensa menettäneelle ja täten varsin himmentyneelle muoviroskalle.

Sofia kuvailee projektiaan näin:

Itse projektin aikana syntyneestä tähteestä muotoutui tähtiainesta tälle kierrätysgalaksille, jonka hohde syttyy joka kodin roskakorin kirsikkatomaattirasioista, shampoo- ja hoitoainepulloista, siitä kuuluisasta turhasta muovisesta pakkausjätteestä sekä ilmanvaihtoputkesta.

From plastic to fantastic – lausahdus toimii inspiraationa keskellä pimeintä vuodenaikaa kytketylle kirkkauden ja kierrätystaiteen ilosanomaa loistavalle teokselle. Jätebling kannustaa näkemään nuo arjen ärsyttävät silmien edestä piiloon ja pois heitettävät objektit kirjaimellisesti uudessa valossa.

Seuraa Sofian työtä klikkaamalla tästä linkistä.

Maamme-videoteos

Katso ja kuuntele Enna Jokisen videoteos klikkaamalla tästä.

Enna Jokinen kuvailee videoteostaan seuraavasti

Kun ihminen kävelee hämärässä tilassa, hänen askeleensa laukaisevat sarjan ääniä. Äänissä ei ole kummempaa rytmiä ja ne koostuvat kaikenlaisesta paukkeesta ja rätinästä. Teoksessa käveleminen kuulostaa hieman siltä, että olisi rikki menevässä koneessa. Noiden äänien lisäksi näyttelytilassa pyörii sitaatteja Perussuomalais-puolueen perustaman ajatushautomon Suomen perusta julkaisemasta “tutkimuksesta”, lapsen lukemana.

Haluan teoksessani kritisoida nousevaa äärioikeistoa sekä nationalismia, jotka saattavat pahimmillaan uhata demokratiaa. Sekä julkisuuteen nousseet otot Perussuomalaisten  kansanedustajilta, että maailmanpoliittinen tilanne tekee Maamme- teoksesta erittäin ajankohtaisen. Tarkoitukseni ei kuitenkaan ole syventää polarisaatiota, vaan haluan ihmisten pysähtyvän työni äärelle ja miettivän kuinka absurdiksi tilanne on kärjistynyt. Toivon, että teksti, jota teoksessa käytän juuri lapsen lukemana kääntäisi katseen tulevaisuuteen ja pakottaisi meidät miettimään millaisen yhteiskunnan haluamme jättää tuleville sukupolville.

Projektissani käytän Touchboard-teknologiaa. Touchboard on mikrokontrolleri, joka tietokoneen musiikkiohjelmaan yhdistettynä toimii midisoittimen tavalla.  Kontrolleriin olen liittänyt metallilaattoja, jotka toimivat koskettimina, eli niillä käveleminen laukaisee äänen.

Sofia ja Enna osallistuivat teoksillaan myös Lasten ja nuorten taidekeskuksen Värkkäilykisaan, joka järjestettiin verkossa  vuosina 2020-2021. Värkkäilykisa oli joka toinen vuosi järjestettävän Värkkäilyfestarin verkkototeutus. Seuraava Värkkäilyfestari on suunnitteilla kulttuuritalo Villa Arttuun Hyvinkäälle vuonna 2022.

Lue lisää Värkkäilykisasta ja Värkkäilyfestarista tästä linkistä.

Lue lisää Lasten ja nuorten taidekeskuksesta tästä linkistä.

Värkkäilynäyttely

Kulttuuritalo Villa Artussa nähdään syksyllä 2021 upea kokonaisuus värkkäilyteoksia ja värkkäilytaidetta  nuorilta tekijöiltä ja ammattitaiteilijoilta.

Värkkäilynäyttely, 14.9.-29.2021, Villa Artun galleria, Hyvinkää

Lisää värkkäilytaitelijoita

Klikkaa tästä Teija ja Pekka Isorättyän kotisivulle.

Klikkaa tästä Teijo Vuolteenahon kotisivulle. 

Klikkaa tästä Felix Baden kotisivulle.

Klikkaa tästä itävaltalaisen Times Up kollektiivin kotisivulle.

Kirjoita kommentti