Nuori Taide 2023 -taiteentekijäesittely: Selma Pentti

Puuväripiirustus, jossa on 11 hahmoa.

Isoisoisä tarinoi (2022, A5, puuväreillä väritetty tussipiirros)

Olen Selma Pentti, espoolainen kasiluokkalainen ja lähes kaikkien alojen taiteilija – vain tanssi- ja sirkustaiteesta en ole kovinkaan kiinnostunut. Kuvataiteen saralla juttuni on lyijykynä- ja puuväripiirtäminen (osittain siksi, että monet muut tekniikat vievät niin paljon aikaa, tilaa ja muita voimavaroja), mutta tilaisuuden tullen kokeilen muitakin kuvataiteen muotoja. Tyyliäni on kuvailtu klassiseksi ja realistiseksi, mutta en koe olevani kovinkaan taitava vaikkapa valojen ja varjojen piirtämisessä. Tärkein tavoitteeni onkin luoda paperille kaunis sopusointuinen sommitelma, joka välittää tilanteen tunnelman.

Taiteeni aiheet kumpuavat usein Ardasta, J. R. R. Tolkienin ihanasta, ärsyttävästä, epäkäytännöllisestä, umpifilosofisesta ja huikean eeppisestä fantasiamaailmasta (josta Keski-Maa on vain osa, joskin merkittävä sellainen). En pidä sanasta fanitaide ja vielä vähemmän sanasta fanifiktio, sillä ne kuulostavat asiayhteydestä riippuen enemmän tai vähemmän vähätteleviltä; ajattelen mieluummin jatkavani siitä, mihin Tolkien historiansa rakentamisessa jäi. Kirjoitelmillani ja piirroksillani yritän laajentaa hänen maailmaansa suuntiin, joihin hän ei itse viitsinyt, ehtinyt tai uskaltanut kulkea, ja kuvaan ja kehitän sellaisia asioita kuin perhe-elämä, yhteiskunnan rakenteet, seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuoli-identiteettien monimuotoisuus, arki ja vapaa-aika sekä kuukautiset. Olen koettanut kehittää esimerkiksi Aragornin ja Arwenin lapsista uskottavia ja samaistuttavia hahmoja, jotka yrittävät päästä tasapainoon tarunhohtoisen, kuolemattoman sukutaustansa ja ympäröivän ihmisvaltakunnan kanssa.

Minua inspiroi Tolkienin tekstien lisäksi suomen kieli ja kansanrunous, Suomen luonto, musiikki ja ihmiskohtalot ympärilläni. Minusta ei luultavasti tule ammattikuvataiteilijaa, mutta uskon ja toivon piirtämisen pysyvän rakkaana ja tärkeänä harrastuksena läpi elämän.

En ole aivan varma, mitä Nuori Taide 2023 -tapahtumalta odottaisin, mutta ainakin odotan sitä iloisella jännityksellä.

Puuvärityö Sindarin kuninkaallisista. Kuvassa 28 hahmoa.

Doriathin sindarin kuninkaalliset (2022, A3, tussit ja tasateräinen mustekynä)

Puuvärikynäpiirustus maisemasta, jossa joki, vuoria ja lokki.

Imladaur Gil-Galadhon (2022, A4, puuväripiirros)

Alkvarelliteos lentävästä kotkasta, jolla ratsastaa yksi isohattuinen hahmo.

Mithrandir ja Gwaihir (2022, A4, tussipiirros)

Mulstavalkoinen kuva kahdesta henkilöstä veden lannalla. Ilmassa 2 lepakkoa.

Kesäilta metsälammella (2022, A4, tussipiirros)

Tutustu taiteeseeni

Nuori Taide 2023
La 13.5. klo 11-17
Tiivistämö, Helsinki
Osallistuminen on maksutonta.

Selma A. A. Pentti

Kirjoita kommentti