Kohtaamisia taiteen äärellä

Miks sä teet sitä mitä sä teet?” kysyttiin Nuori Taide 2019 -tapahtuman nuorten paneelissa. Kysymys ja panelistien kuunteleminen saivat pohtimaan, mitä itse vastaisin.

Sosiaalisena olentona ihmisellä on tarve kohdata muita. Kaipaamme ymmärretyksi tulemista ja meille tärkeiden asioiden jakamista, mutta kun istuu yksin kuvankäsittelyohjelman tai keskeneräisen maalauksen äärellä, visuaalinen taide tuntuu melko yksinäiseltä harrastukselta. Kuvien tekemiseen liittyy toive siitä, että ne tulisivat nähdyiksi – toive, että pystyisi omalla tekemisellä tuottamaan muille samanlaista iloa kuin itse on taiteesta saanut. Kuvat ovat myös kommunikaation väline ja mahdollisuus lähestyä asioita, joiden kuvaamiseen sanat eivät riitä.

 

Nykyään samanhenkisiin ihmisiin on helppoa saavuttaa yhteys sosiaalisessa mediassa, mutta on silti aivan eri asia olla konkreettisesti läsnä. Olin seurannut Nuorta Taidetta somessa, ja kun kuulin Nuori Taide 2019 -tapahtumasta, innostukseni heräsi, sillä on harvinaista päästä esittelemään omaa tekemistään. Halusin myös nähdä ja kuulla, mitä muut ikäiseni taiteen harrastajat tekevät ja mitä he taiteesta ajattelevat.

 

Nyt jälkikäteen voi todeta, että kannatti todellakin matkustaa melkein kolmesataa kilometriä suuntaansa. Juna-asemalla oli vastassa sateisenharmaa Jyväskylä, mutta kaupunginteatterin lämpiössä värikkäät teokset ja ihmiset saivat unohtamaan, että ulkona tihkui vettä. Ihmisten hymyistä ja innostuksesta aisti, että tällaiselle tapahtumalle on tarvetta. Tapahtumassa pääsi kokemaan inspiroivaa ja yllättävää taidetta: maalauksia, performansseja, valokuvia, installaatioita, sarjakuvia sekä paljon muuta. Kohtaamiset ja saamani palaute valoivat myös uskoa omaan tekemiseen.

 

Taide on voimakasta – se herättää tunteita ja sen äärellä voimme kohdata toisemme. Keskustelut muiden osallistujien kanssa rönsyilivät taiteesta arkeen sekä jopa filosofisiin kysymyksiin, ja minua häkellytti, miten niin vilpittömän yhteyden saattoi löytää entuudestaan tuntemattomien ihmisten kanssa. Aivan yksin taiteen harrastaminen ei tuntuisi yhtä merkitykselliseltä.

 

Kirjoittaja on Pihla Lappalainen, valokuvausta ja luovaa kirjoittamista harrastava humanistiopiskelija ja yksi Generation 2017 -näyttelyssä mukana olleista nuorista.
Pihla löytyy Instagramista @pihlalappalainen.

 

 

Kirjoita kommentti