Loskataidetta – Slush Art

”Esi-isät olisivat voineet valita aurinkoisemman maan.” Näin valitetaan laulaen taiteilijoiden Tellervo Kalleisen ja Oliver Kochta-Kalleisen Valituskuoro Helsinki -teoksessa (2006). Voit kuunnella ja katsoa koko teoksen YouTubesta sekä tutustua Complaints Choirs –taideprojektiin tästä.

Tähän aikaan vuodesta hyvin moni on varmaan samaa mieltä. No, kun täällä pimeyden ja ikävä kyllä ilmastonmuutoksen vuoksi aina vain pimeämmän pimeän keskellä ollaan, pitäisi asia kai kääntää eduksi tai tehdä jotain, joka piristää.

Kuten Tellervo ja Oliver käänsivät ihmisten valituksen mitä riemastuttavammaksi jutuksi, voisi kai tästä loska-ajastakin ottaa ilon irti ja miettiä, millaista taidetta se synnyttää.

Lumi, loska ja sohjo ovat tuttuja ja halpoja materiaali tehdä taidetta, mutta valitettavasti sitä on käytössä ihan liian satunnaisesti tätä nykyä. Toivottavasti siitä ei tule katoavaa kansanperinnettä. Loska-taide, Slush Art voi olla käsitteellisempikin asia; tunne, mielentila, tunnelma, näkymä…

Minulla nämä kiteytyvät samaan kuvasarjaan ja apurina toimivat tietämättään kotini lähimetsän lammikon jäällä pomppineet jänikset. Ilmeikkäät jäniksen jäljet -teoksessani on edustettuna niin tämän hetkinen säätila kuin vireys- ja mielentila. Helposti voi myös löytää viitteen taidehistoriaan Edvard Munchin teokseen Huuto (1893–1910).

Millaista sinun loska-taiteesi on? What is your Slush Art like? Postaa oma loska-taiteesi Nuori Taiteen instaan #loskataide #slushart

Kirjoita kommentti