Residenssit

Nuori Taide tukee nuorten taiteentekijöiden harrastamista ja ammatillisia työskentelyedellytyksiä tarjoamalla heille mahdollisuuksia työskennellä taideresidenssissä. Jatkuvaa residenssitoimintaa järjestetään yhteistyössä Amos Rex -taidemuseon Generation-näyttelyiden kanssa. Syksyllä 2023 järjestetään Miniresidenssi Nelimarkka-taidemuseon kanssa.

Teksti jatkuu kuvan jälkeen. 

 

 

Miniresidenssi Nelimarkka-museossa

Nuori Taide ja Nelimarkka-museo järjestävät syksyllä 2023 nuorille taiteentekijöille kaksipäiväisen miniresidenssin Nelimarkka-museossa.

Residenssiin järjestetään valtakunnallinen avoin haku alle 18–29-vuotiaille taiteentekijöille. Valinnoissa etusijalla ovat Etelä-Pohjanmaalla asuvat hakijat. Hakukielenä on englanti, mikä on hyvää harjoittelua tulevia ulkomaille suunnattuja residenssihakuja varten. Työkielet residenssissä ovat suomi ja englanti.

Residenssin kautta nuoret saavat kosketuksen taiteilijuuteen ja saavat koulutusta taideresidenssin haku- ja työskentelyprosesseihin. Residenssiin sisältyy yhteistyötä Nelimarkka-museossa residenssissä olevan ammattitaiteilijan kanssa.

Haku residenssiin avautuu alkusyksystä 2023. Hakuohjeet julkistetaan Nuori Taide 2023 -tapahtumassa.

Tutustu Nelimarkka-museoon

Nuori Taide -residenssi

Nuori Taide -residenssi toteutetaan yhteistyössä Amos Rex -taidemuseon Generation triennalen kanssa. Seuraava residenssi järjestetään vuonna 2025.

Amos Rex -taidemuseon Generation-näyttelytTeksti jatkuu kuvan jälkeen.

Kuva maan alla sijaistevan museon kattoikkunoista katunäkymässä

Amos Rex, kuva: Mika Huisman

Amos Rex on syksyllä 2018 Helsingin ytimeen avattu arkkitehtuuriltaan ai­nut­laa­tui­nen tai­de­museo, joka esittää monipuolista uutta ja vanhaa taidetta virkistävästi ja kunnianhimoisesti. Tarkoituksena on, että menneisyys, nykyhetki ja tulevaisuus tuottavat ainutkertaisia elämyksiä ja yllättäviä kohtaamisia maan alla, päällä ja valkokankaalla.

Generation -ryhmänäyttely on triennaali, eli se toistuu joka kolmas vuosi Amos Rexin näyttelyohjelmassa. Näyttely tuo esille nuoren sukupolven tapaa käsitellä ilmiöitä ja kysymyksiä taiteen kautta. Generation-näyttelyitä on järjestetty aikaisemmin vuosina 2017 ja 2020. Generation 2023 -näyttely on esillä Amos Rexissä 29.3.–20.8.2023.

Kannustamme nuoria lähettämään ehdotuksia Generation-näyttelyiden avoimeen teoshakuun. Hakuaika Generation 2023 -näyttelyyn on päättynyt. Tulevista hauista tiedotetaan Amos Rexin sivuilla. 

Generation 2023

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

taustalla useassa päällekkäisessä rivissä teksti Generation. Tekstin päällä isosti kirkkaalla värillä numero 23 ja numeron sisällä kuva, josta pilkistää Amos Rexin rakennuksen julkisivu

Amos Rexin Generation 2023 -näyttely on nuorten tekijöiden taidetta ja visuaalista kulttuuria esittelevän triennaalin kolmas toteutuskerta. Näyttelyyn valittiin avoimen haun kautta 51 taiteilijaa tai työparia, joiden teokset luovat katsauksen suomalaisen taidekentän monialaiseen ja alati rikastuvaan kirjoon.

Avoin haku äyttelyyn järjestettiin 1.10.-15.11.2021 ja siihen tuli yhteensä 528 hakemusta ja 1004 teosehdotusta 15–23-vuotiailta taiteilijoilta.

“Käsillämme on nyt 51 taiteilijan muodostama kokonaisuus, joka tarjoaa pohdittavaa, keskustelun avauksia, oivalluksia, inspiraatiota ja vastapainoa pelon ilmapiirille. Se on syystäkin huolestunut, mutta samaan aikaan täynnä toivoa tulevasta. Generation 2023 -näyttely avaa ikkunan elettyyn elämään ja nykymaailman tilaan nuorten näkökulmasta – ikkunan historiaan, nykyhetkeen ja tulevaan.” Valitsijaraadin puheenjohtaja Ima Iduozee kuvaa.

Valitut teokset esittelevät monipuolisen kattauksen nykytaidetta: mukana on maalaustaidetta, valokuvataidetta, taidegrafiikkaa, kuvanveistoa, tekstiilitaidetta, installaatioita, esitystaidetta sekä mediataidetta. Esille nousee ajankohtaisia teemoja ekokriisistä sukupuoli-identiteettiin ja covid-19-pandemiaan, sekä mielenterveyteen ja taiteen rooliin vaikeiden aiheiden käsittelyssä. Lisäksi yhteiskunnallinen valveutuneisuus ja vastuu, sekä ympäristöystävällisyys ja kestävyys näkyvät monien taiteilijoiden pohdinnoissa, sekä teosten tekotavoissa ja materiaaleissa.

Taiteilijat näyttelyyn valitsi koreografi ja ohjaaja Ima Iduozeen johtama raati. Raatiin kuuluivat edellisen Generation 2020 -näyttelyn taiteilijat Anna-Karoliina Vainio ja Alex Luonto, Amos Rexin museonjohtaja Kai Kartio, kuraattori Anastasia Isakova, näyttelyassistentti Krista Mamia ja yleisötyön kuraattori Laura Porola.

Generation 2023 -taiteilijat ovat:

Alfred Aalto, Bayonle Adelakun, Mimmi Ahonen, Robin Berende & Antti Järvelä, Amos Blomqvist, Saikou Ceesay, Katariina Fortuna, Maija Fox, Suvi Haapaniemi, Claudia Hirvonen, Siiri Hänninen & Jon Pettersson, Aatos Ketvel, Yoonsik Kim, Aarne Kivelä, Aino Kontinen, Samir Kuronen, Heini Laaksonen, Oona Laitinen, Juho Lehiö, Kuutti Lemmetyinen, Janna Lindfors, Auri Lukkarinen & Iris Kareoja, Axel Lyytikkä, Anniina Marjakangas, Kristian Miettinen, Nsambu & Pieski, Emma Oittinen, Veeti Otsamo, Iiris Puustinen, Ilmari Pylvänäinen, Salaado Qasim, Dara Riikonen, Eetu Ronkainen, Johanna Saikkonen, Viivi Saikkonen, Mariia Sennikova, Sofia Sirén, Saga Suni, Karo Tapiovaara, Aino Tillonen, Leevi Toija, Anette Toiviainen, Ida Tomminen, Vertti Turunen, Alina Uura, Juulia Vanhatalo, Karun Verma, Olivia Viitakangas, Ada Vuorinen & Venla Vuorinen, Yu Yue, Rong-Ci Zhang.

Generation 2023 -näyttely on esillä Amos Rexissä 29.3.–20.8.2023.

Nuori Taide tukee Generation-näyttelyyn osallistuvia nuoria taiteilijoita tarjoamalla tiloja ja taidealan ammattilaisten mentorointia näyttelyyn tulevien teosten valmistamisessa Nuori Taide -residenssissä.

Nuori Taide -residenssi

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Kuvassa huppua kasvojen eteen vetää henkilö, jonka edessä teksti NUOri Taide residenssi

Residenssi on upea mahdollisuus keskittyä taiteelliseen työskentelyyn ja oppia uutta.

Nuori Taide tukee Generation-näyttelyyn valittuja nuoria taiteilijoita tarjoamalla osalle heistä mahdollisuuden työstää näyttelyyn tulevia teoksiaan Nuori Taide -residenssissä kulttuuritalo Villa Artussa Hyvinkäällä. Residenssi voi sisältää mentorointitapaamisen ammattitaiteilijan tai Nuori Taiteen tuottajan kanssa ja työskentelyä Villa Artun monipuolisissa taidetiloissa. Residenssin sisällöstä ja kestosta sovitaan kunkin residenssitaiteilijan kanssa.

Haku Nuori Taide -residenssiin Amos Rexin Generation 2023 -näyttelyyn valituille taiteilijoille päättyi 29.5.2022.

Nuori Taide -residenssissä työskentelevät kesällä ja syksyllä 2022 Bayonle Adelakun, Iiris Puustinen, Vertti Turunen, Rong-Ci Zhang, Samir Kuronen ja Aatos Ketvel.

Aikaisemmat residenssit

Nuori Taide -residenssi 2022

Generation 2023 -taiteilijat: Bayonle Adelakun, Aatos Ketvel, Samir Kuronen, Iiris Puustinen, Vertti Turunen ja Rong-Ci Zhang

Taiteilijat kertovat residenssikokemuksistaan Nuori Taiteen Instagramissa ja blogissa.

Nuori Taide -residenssi 2019

Generation 2020 -taiteilijat: Filipp Girishan, Pauliina Heiskanen, Aura Latva-Somppi, Charlotta Rajala, Tanja Silvestrini ja Verna Virkkunen

Lue Pauliinan blogikirjoitus residenssistä Nuori Taiteen blogista.

Kuva sivun ylälaidassa: Aatos Ketvel, Nuori Taide -residenssi

Nuorten tekijöiden interventio taidemaailmaan

Nuori Taide jakaa tietoa Amos Rex -taidemuseon Generation-näyttelyistä suoraan nuorille taiteentekijöille ja heidän kanssaan työskenteleville ammattilaisille. Kannustamme nuoria lähettämään ehdotuksia Generation-näyttelyiden avoimeen teoshakuun. Nuori Taide ja sen Nuori Taide -residenssi on Generation-näyttelyiden yhteistyökumppani.

Hakuaika Generation 2023 -näyttelyyn on päättynyt. Tiedotamme tulevista hauista tällä sivulla.

 

Erivärisiä abstrakteja maaliläiskiä yhteen sommiteltuna.