Toimintaa

Nuorten Gallerivaltaus

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Laineilevaa kuviota taustalla ja sen päällä teksti galleriavaltaus

Tule ja valtaa taidegalleria ūüí•

Kulttuuritalo Villa Artun Galleria on tyhjill√§√§n 29.8.‚Äď16.9.2022. Nuori Taide hakee nuorista taiteen ja visuaalisen kulttuurin tekij√∂ist√§ koostuvaa ryhm√§√§ valtaamaan gallerian.

ūüę∂ Galleriavaltauksen teemoja ovat kohtaaminen ja vastuullisuus. ūüę∂

Paikkana toimii Kulttuuritalo Villa Artun Galleria historiallisessa tehdasmiljöössä Hyvinkään Villatehtaalla. Galleria on 175 m2 kokoinen, korkea ja valoisa tila. Yksi seinistä on lasivitriini.

Galleriavaltauksen yhteistyökumppanina toimii Red Carpet Festari -elokuvafestivaali.

Galleriavaltaukseen j√§rjestet√§√§n avoin haku. Galleriavaltausta voivat hakea 18‚Äď28-vuotiaat Suomessa asuvat taiteen ja visuaalisen kulttuurin tekij√§t ja tuottajat, esim. harrastusryhm√§, taiteilijakollektiivi tai opiskelijaryhm√§. Haku tapahtuu s√§hk√∂isell√§ hakulomakkeella 1.6.2022 klo 23.59 menness√§.

Klikkaa hakuinfoon ja -lomakkeeseen tästä.

Teksti jatkuu kuvan jälkeen. 

Ilmoittautumiskuvistus: Nuorten sarjakuvatyöpajoja Kuopion taidemuseolla

Nuorten sarjakuvapajoja Kuopion taidemuseolla

Ty√∂pajoissa tutustutaan Mikko Valtonen (1986‚Äď2019 ‚Äď Syv√§√§n p√§√§tyyn -n√§yttelyyn ja tehd√§√§n omia sarjakuvia n√§yttelyst√§ inspiroituneena. Mukaan ovat tervetulleita kaikentasoiset 15‚Äď29-vuotiaat tekij√§t ja ryhm√§t.

Kuvataiteilija Mikko Valtosen (1968‚Äď2019) persoona ja taide on tehnyt unohtumattoman vaikutuksen moniin ihmisiin. Valtoselle kuvataide oli elinehto, olennainen osa h√§nen el√§m√§√§ns√§ ja persoonaansa. Teoksissa esiintyvien hahmojen pehme√§t muodot, iloiset v√§rit, pelkistetty ilmaisu ja huumori tekiv√§t taiteilijan tuotannosta lohdullista ja koskettavaa, vaikka taiteilija k√§sitteli niiss√§ ajoittain omaan el√§m√§√§ns√§ liittyvi√§ traagisia piirteit√§. Mikko Valtonen muistetaan my√∂s sarjakuvistaan, joita h√§n el√§m√§ns√§ aikana julkaisi paljon omakustanteina.

Työpajat ovat maksuttomia ja sisältävät materiaalit. Työpajat ohjaa yhteisötaiteilija Johanna Rossi. Huomioithan, että työpajoissa on sama sisältö. Työpajoissa noudatetaan turvallisemman ja syrjinnästä vapaan alueen periaatteita.

Ilmoittaudu mukaan

Lähettämllä nimi, sähköposti, puhelinnumero ja syntymävuosi kuopiontaidemuseo(a)kuopio.fi tai p. 044 718 2639

Työpajat ovat Nuori Taiteen, Kuopion taidemuseon ja Johanna Rossin yhdessä tuottamat.

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Meidän maaseutumestat -hankkeen logo.

Meidän maaseutumestat -hanke

Vuonna 2022 toteutamme taide- ja vaikuttamistoimintaa yhdistävän hankkeen maaseudun nuorille, yhteistyössä kehittämiskeskus Opinkirjon ja EMO ry Etelä-Suomen kanssa.

Ilmoittaudu kumppaniksi tai osallistujaksi tästä linkistä.

NUORI2022 -tapahtuma

Osallistuimme nuorisoalan suurtapahtumaan NUORI2022 26.-27.4.2022 Jyväskylässä. Kiitos kaikille esittelypisteellä käyneille ja Taide ja nuoret nyt - nykyajassa syntyvän taiteen mahdollisuuksia -esitykseen osallistuneille! Nähdään taas NUORI2023-tapahtumassa!

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Kuvassa huppua kasvojen eteen vetää henkilö, jonka edessä teksti NUOri Taide residenssi

Nuori Taide -residenssi

Vuoden 2022 aikana osa Generation 2023 -näyttelyyn valituista taiteilijoista saa mahdollisuuden työstää näyttelyyn tulevia teoksiaan kulttuuritalo Villa Artussa Nuori Taide -residenssissä. Residenssi toteutetaan yhteistyössä Amos Rex -taidemuseon kanssa.

Nuori Taide 2023 -tapahtuma

Valtakunnallinen nuorten visuaalisen taiteen tapahtuma kokoaa kolmannen kerran 13‚Äď23-vuotiaita taiteen harrastajia yhteen esittelem√§√§n taidettaan, keskustelemaan taiteesta ja tutustumaan samanhenkisiin tekij√∂ihin. Ohjelmaa rakennetaan yhdess√§ vapaaehtoisen nuoren tuotantoassistettien kanssa. Ohelmatoiveita voit l√§hett√§√§ nuoritaide(a)artcentre.fi. Lis√§haku tuotantoryhm√§√§n j√§rjestet√§√§n syksyll√§ 2022.

Nuori Taide 2023 järjestetään Helsingissä toukokuussa 2023.

Nuori Taide -toiminta on

ty√∂pajoja ‚ÄĘ vierailuja ‚ÄĘ tapahtumia ‚ÄĘ koulutuksia ‚ÄĘ seminaareja ‚ÄĘ harrastustoimintaa ‚ÄĘ taideresidenssej√§¬†

Nuori Taide j√§rjest√§√§ yhteisty√∂ss√§ paikallisten ja alueellisten toimijoiden kanssa visuaalisen taiteen toimintaa nuorille ja nuorten kanssa toimiville ammattilaisille. Nuorten ty√∂pajoista osa on kaikille nuorille avoimia, mutta projektista riippuen toiminta voi olla kohdennettu my√∂s tietylle ryhm√§lle. Ty√∂pajat voivat tarjota rohkaisua ja uusia ideoita omaan tekemiseen ja ilmaisuun ‚Äď ne voivat olla jopa alkusys√§ys uuteen harrastukseen. Ty√∂pajojen muoto vaihtelee kertaluontoisesta tiiviskursseihin. Ty√∂pajojen sis√§lt√∂ suunnitellaan yhteisty√∂ss√§ nuorten ja kumppaneiden kanssa.

Nuorten kanssa toimiville aikuisille suunnattujen työpajojen tarkoituksena on ohjeistaa, tukea, neuvoa ja kouluttaa paikallisia ja alueellisia toimijoita rohkaisemaan nuoria tuomaan omaa tekemistään esille ja osallistumaan valtakunnalliseen Nuori Taide -tapahtumaan ja Generation-näyttelyiden teoshakuun.

Taustaa

Nuori Taide -toiminta perustettiin marraskuussa 2018. Nuori Taide on ollut mukana monissa yhteistöissä valtakunnallisesti, alueellisesti, paikallisesti ja kansainvälisesti. Toimintaa kohdennetaan taiteen harrastajille, taidealaa opiskeleville ja muulla tavoin taidealan uraa aloittaville. Lisäksi järjestetään matalan kynnyksen taidetoimintaa niille nuorille, joilla ei ole vielä harrastusta. Yhteistyökumppaneina ovat olleet kuntien nuoriso- ja kulttuuritoimet, koulut, yhdistykset sekä yksittäiset nuoret ja taidealan ammattilaiset.

Aikaisemmat yhteistyöt:

 • Projektinhallinnan koulutus nuorisoalan tapahtumatuottajien verkostolle, Allianssi
 • Puhutaan taiteesta, 11 harjoitusta lukion kuvataideopetukseen, www.kuvistuubi.fi, Savonlinnan taidelukio
 • Kuka olen, kun olen yksin -n√§yttely, Galleria Vivi, Nuorten kulttuurikeskus Monitoimitalo 13, Tampere

Teksti jatkuu kuvan jälkeen. 

Kuka olen, kun olen yksin -ryhmänäyttelyn juliste

Kuka olen, kun olen yksin -näyttely 3.-19.5.2022

Toukokuun näyttely esitteli nuorten tulkintoja yksin olemisen teemasta Galleria Vivissä Tampereella.

N√§yttelyss√§ n√§htiin maalauksia, digitaalisia piirustuksia ja kollaaseja, joissa k√§sitell√§√§n yksin olemiseen liittyvi√§ tunteita, kehonkielt√§ ja tiloja. Teoksia oli esill√§ kuudelta 15‚Äď19-vuotiaalta taiteen tekij√§lt√§ Kittil√§st√§, Pieks√§m√§elt√§, Tampereelta, Nousiaisista ja Imatralta. N√§yttelyn taiteentekij√§t olivat Jenny Idman, Elena Kallio, Eela Murtonen, Viivi Poikela, Stella Sirkkunen ja Aino Tanskanen.

Näyttelyn kuratoivat nuorten kulttuuriekskus Monitoimitalo 13:n Piritta Brusi ja Nuori Taiteen Anni Rupponen ja Eevi Siniketo. Näyttely järjestetiin osana Nuori Kulttuuri On Air -monitaidetapahtumaa 7.5.2022.

Avoin haku n√§yttelyyn j√§rjestettiin 13‚Äď19-vuotiaille taiteen tekij√∂ille 17.-30.1.2022. Mukaan haki 46 taiteentekij√§√§ teoksellaan tai teossarjallaan.

Tutustu Galleria Viviin ja tuleviin näyttelyhakuihin tästä linkistä.

 • Youth Learning Through Arts (YLTA) -kehitt√§mishanke (2021-2022). Suomesta kumppaneina olivat Suomen Lastenkulttuurikeskusten liitto, Luonto-Liitto ja Lasten ja nuorten taidekeskuksen s√§√§ti√∂ / Nuori Taide, Sloveniasta nuorisokulttuurikeskus Pionirski Dom ja kulttuuriyhdistys Impro ja Puolasta Malopolski-instituutti ja taidekeskus Cricoteka.

Lataa hankkeessa julkaistu Opas reaktiiviseen ekokriisitaidetyoskentelyyn.

Lataa englanninkielinen opas tästä Guidebook for Reactive eco crisis art practise.

Opas reaktiiviseen ekokriisitaidetyöskentelyyn -kansikuva, jossa 5 anonyymia hahmoa ja puhekupla, jossa lukee Toimi nyt!

 • Nuori demokratia -taidepajat, Auran yhten√§iskoulu, kehitt√§miskeskus Opinkirjo ja kuvataiteilija Rauha Aaltonen, Aura
 • Nuori Kulttuuri Digifestival 2021, Nuori Kulttuuri, tapahtuma verkossa
 • Luova-kerho, Hyvink√§√§n nuorisopalvelut, Hyvink√§√§
 • Hakunilan Nuori Taide -kerho, Vantaan nuorisopalvelut ja Lehtikuusen koulu, Vantaa
 • Kannaksen lukio, Lahden kaupunki, Lahti
 • Filosofistaiteellisia tapaamisia -kerho, Hyvink√§√§n lasten ja nuorten kuvataidekoulu, Hyvink√§√§
 • Nuorten teatterifestivaali Teatris, Nuori Kulttuuri, Jyv√§skyl√§
 • Ammattiopisto Luovi, Helsingin toimipiste, Helsinki
 • Rauman Pitsiviikko ja kuvataitelija Paavo Paunu, Rauma
 • Voimapiiri, kuvataiteilija TaM, ryhm√§taideterapeuttiopiskelija Anne Siirtola ja teatteriopettaja TeM, tanssi- ja liiketerapeuttiopiskelija Mirka Weimer, Hyvink√§√§

Kulttuurinen nuorisotyö

Nuori Taide on kulttuurista nuorisotyötä, painotuksen visuaalinen taide.

Kulttuurinen nuorisotyö on taiteen ja kulttuurin voimin tehtävää nuorisotyötä, jossa tuetaan nuorten kasvua, itsenäistymistä ja osallisuutta yhteiskunnassa.

Nuorisotyön määritelmä perustuu nuorisolakiin. Tutustu nuorisolakiin tästä linkinkistä.

Kulttuurinen nuorsiotyö toteutuu Nuori Taide -toiminnassa monin eri tavoin:

 • Nuori Taide on mukana monessa nuorten kanssa teht√§v√§ss√§ toiminnassa kuten taideharrastuksissa ja nuorten omaehtoisessa toiminnassa.¬†
 • Nuori Taide vahvistaa nuorten tulevaisuudessa tarvitsemia taitoja: sosiaaliset taidot, tunnetaidot, empatia, kriittinen ajattelu, ihmisen√§ kasvaminen ja sivistys.
 • Nuori Taide tuo nuorten √§√§nen kuuluviin. Nuorille tarjotaan mahdollisuuksia osallistua¬†yhteis√∂n ja yhteiskunnan asioihin, tulla n√§kyv√§ksi. Kulttuuri ja taide tuovat n√§kyviin asioita, jotka eiv√§t muuten p√§√§se esiin.
 • Nuori Taide vaikuttaa yhteiskunnan tulevaisuuteen ennaltaehk√§isev√§ll√§ ty√∂ll√§ ja lis√§√§m√§ll√§ nuorten osallisuutta. Vaikutukset n√§kyv√§t tulevaisuuden elinkeinoel√§m√§ss√§.
 • Nuori Taide ty√∂skentelee yhteisen tavoitteen eteen eri alojen ammattilaisten kanssa. Monialaisuus ja poikkisektorinen yhteisty√∂ nuorisoalan ja taide- ja kulttuurialan ammattilaisten v√§lill√§ on aktiivista.

Millaisia sisältöjä haluaisit Nuori Taiteen -toimintaan?
Sisältöjä Nuori Taiteeseen tuottavat nuoret taiteen tekijät yhteistyössä Nuori Taiteen ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Nuorten toiveesta olemme koonneet kaikille avoimia vinkkejä esimerkiksi taidekoulun pääsykokeisiin valmistautumiseen sekä taidenäyttelyn tuottamiseen kahvilaan. Lisäksi nuoret taiteen tekijät ovat tuottaneet monipuolista sisältöä, kuten livejä ja somekaappauksia Nuori Taiteen sosiaalisen median kanaviin.

Miten voisit tehdä yhteistyötä Nuori Taiteen kanssa?
Nuori Taiteen tapahtumat tavoittavat nuoria visuaalisen taiteen harrastajia laaja-alaisesti. Etsimme jatkuvasti kumppaneita valtakunnallisiin, alueellisiin ja paikallisiin tapahtumiin nuoriso- ja taidealan toimijoista. Voit tarjota esimerkiksi työtilaa nuorille taiteen tekijöille tai tutustuttaa heitä uusiin taidetarvikkeisiin. Vierailu taideammattilaisen työhuoneella voi olla nuorille ikimuistoinen ja rohkaiseva kokemus. Nuoret toivovat oikeita kohtaamisia taidemaailman tekijöiden kanssa livenä tai verkossa.

Tunnetko nuoria, joita saattaisi kiinnostaa Nuori Taiteen -toiminta?
Nuori Taide on avoin suunnittelemaan kaikille avoimen toiminnan lisäksi matalan kynnyksen toimintaa rajatulle kohderyhmälle. Taidealan ammattilaiset johdattelevat nuoret käsittelemään maailmaa ja kokemuksiaan taiteen keinoin. Keskiössä ovat yhdessä tekeminen ja oivaltaminen. Halutessa tuotokset asetetaan esille Nuori Taiteen someen tai muihin kanaviin

Haluatko esittelytilaisuuden Nuori Taide -toiminnasta tai nuorten taiteen näyteikkunasta Taide\Foliosta?
Nuori Taide järjestää esittelytilaisuuksia nuorten harrastusryhmille ja koululuokille sekä nuorisotyön ja taidealan ammattilaisille. Esittelyt painottuvat klo 8-18 väliselle ajalle. Varaa oma aikasi sähköpostitse.

Ota yhteyttä nuoritaide(a)artcentre.fi.