Nuori Taide -toimintaa

Ajankohtaista

Etsimme yhteistyökumppaneita vuonna 2022 maakuntiin suuntautuvaan toimintaan:

 • Nuorten visuaalisen taiteen toiminta ūüďĆ Joensuu
 • Nuorten visuaalisen taiteen toiminta ūüďĆ Kuopio
 • Nuorten visuaalisen taiteen toiminta ūüďĆ Oulu
 • Lasten ja nuorten taiteen tallentaminen ja tutkimus
  ūüďĆ koko Suomi

Lisätietoja: nuoritaide(a)artcentre.fi.

Nuori Taide -toiminta on mm.

ty√∂pajoja ‚ÄĘ vierailuja ‚ÄĘ tapahtumia ‚ÄĘ koulutuksia ‚ÄĘ seminaareja ‚ÄĘ harrastustoimintaa

Nuori Taide j√§rjest√§√§ yhteisty√∂ss√§ paikallisten ja alueellisten toimijoiden kanssa visuaalisen taiteen toimintaa nuorille ja nuorten kanssa toimiville ammattilaisille. Nuorten ty√∂pajoista osa on kaikille nuorille avoimia, mutta projektista riippuen toiminta voi olla kohdennettu my√∂s tietylle ryhm√§lle. Ty√∂pajat voivat tarjota rohkaisua ja uusia ideoita omaan tekemiseen ja ilmaisuun ‚Äď ne voivat olla jopa alkusys√§ys uuteen harrastukseen. Ty√∂pajojen muoto vaihtelee kertaluontoisesta tiiviskursseihin. Ty√∂pajojen sis√§lt√∂ suunnitellaan yhteisty√∂ss√§ nuorten ja kumppaneiden kanssa.

Nuorten kanssa toimiville aikuisille suunnattujen työpajojen tarkoituksena on ohjeistaa, tukea, neuvoa ja kouluttaa paikallisia ja alueellisia toimijoita rohkaisemaan nuoria tuomaan omaa tekemistään esille ja osallistumaan valtakunnalliseen Nuori Taide -tapahtumaan ja Generation-näyttelyiden teoshakuun.

Tulossa olevat yhteistyöt:

Menossa olevat yhteistyöt:

Taustaa

Nuori Taide -toiminta perustettiin marraskuussa 2018. Nuori Taide on ollut mukana monissa yhteistöissä valtakunnallisesti, alueellisesti, paikallisesti ja kansainvälisesti. Toimintaa kohdennetaan taiteen harrastajille, taidealaa opiskeleville ja muulla tavoin taidealan uraa aloittaville. Lisäksi järjestetään matalan kynnyksen taidetoimintaa niille nuorille, joilla ei ole vielä harrastusta. Yhteistyökumppaneina ovat olleet kuntien nuoriso- ja kulttuuritoimet, koulut, yhdistykset sekä yksittäiset nuoret ja taidealan ammattilaiset.

Aikaisemmat yhteistyöt:

 • Youth Learning Through Arts (YLTA) -kehitt√§mishanke, Suomesta Suomen Lastenkulttuurikeskusten liitto ja Luonto-Liitto, Sloveniasta nuorisokulttuurikeskus Pionirski Dom ja kulttuuriyhdistys Impro ja Puolasta Malopolski-instituutti¬†ja¬†taidekeskus Cricoteka
 • Nuori demokratia -taidepajat, Auran yhten√§iskoulu, kehitt√§miskeskus Opinkirjo ja kuvataiteilija Rauha Aaltonen, Aura
 • Nuori Kulttuuri Digifestival 2021, Nuori Kulttuuri, tapahtuma verkossa
 • Luova-kerho, Hyvink√§√§n nuorisopalvelut, Hyvink√§√§
 • Hakunilan Nuori Taide -kerho, Vantaan nuorisopalvelut ja Lehtikuusen koulu, Vantaa
 • Kannaksen lukio, Lahden kaupunki, Lahti
 • Filosofistaiteellisia tapaamisia -kerho, Hyvink√§√§n lasten ja nuorten kuvataidekoulu, Hyvink√§√§
 • Nuorten teatterifestivaali Teatris, Nuori Kulttuuri, Jyv√§skyl√§
 • Ammattiopisto Luovi, Helsingin toimipiste, Helsinki
 • Rauman Pitsiviikko ja kuvataitelija Paavo Paunu, Rauma
 • Voimapiiri, kuvataiteilija TaM, ryhm√§taideterapeuttiopiskelija Anne Siirtola ja teatteriopettaja TeM, tanssi- ja liiketerapeuttiopiskelija Mirka Weimer, Hyvink√§√§

Kulttuurinen nuorisotyö

Nuori Taide on kulttuurista nuorisotyötä, painotuksen visuaalinen taide.

Kulttuurinen nuorisotyö on taiteen ja kulttuurin voimin tehtävää nuorisotyötä, jossa tuetaan nuorten kasvua, itsenäistymistä ja osallisuutta yhteiskunnassa.

Nuorisotyön määritelmä perustuu nuorisolakiin. Tutustu nuorisolakiin tästä linkinkistä.

Kulttuurinen nuorsiotyö toteutuu Nuori Taide -toiminnassa monin eri tavoin:

 • Nuori Taide on mukana monessa nuorten kanssa teht√§v√§ss√§ toiminnassa kuten taideharrastuksissa ja nuorten omaehtoisessa toiminnassa.¬†
 • Nuori Taide vahvistaa nuorten tulevaisuudessa tarvitsemia taitoja: sosiaaliset taidot, tunnetaidot, empatia, kriittinen ajattelu, ihmisen√§ kasvaminen ja sivistys.
 • Nuori Taide tuo nuorten √§√§nen kuuluviin. Nuorille tarjotaan mahdollisuuksia osallistua¬†yhteis√∂n ja yhteiskunnan asioihin, tulla n√§kyv√§ksi. Kulttuuri ja taide tuovat n√§kyviin asioita, jotka eiv√§t muuten p√§√§se esiin.
 • Nuori Taide vaikuttaa yhteiskunnan tulevaisuuteen ennaltaehk√§isev√§ll√§ ty√∂ll√§ ja lis√§√§m√§ll√§ nuorten osallisuutta. Vaikutukset n√§kyv√§t tulevaisuuden elinkeinoel√§m√§ss√§.
 • Nuori Taide ty√∂skentelee yhteisen tavoitteen eteen eri alojen ammattilaisten kanssa. Monialaisuus ja poikkisektorinen yhteisty√∂ nuorisoalan ja taide- ja kulttuurialan ammattilaisten v√§lill√§ on aktiivista.

Millaisia sisältöjä haluaisit Nuori Taiteen -toimintaan?
Sisältöjä Nuori Taiteeseen tuottavat nuoret taiteen tekijät yhteistyössä Nuori Taiteen ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Nuorten toiveesta olemme koonneet kaikille avoimia vinkkejä esimerkiksi taidekoulun pääsykokeisiin valmistautumiseen sekä taidenäyttelyn tuottamiseen kahvilaan. Lisäksi nuoret taiteen tekijät ovat tuottaneet monipuolista sisältöä, kuten livejä ja somekaappauksia Nuori Taiteen sosiaalisen median kanaviin.

Miten voisit tehdä yhteistyötä Nuori Taiteen kanssa?
Nuori Taiteen tapahtumat tavoittavat nuoria visuaalisen taiteen harrastajia laaja-alaisesti. Etsimme jatkuvasti kumppaneita valtakunnallisiin, alueellisiin ja paikallisiin tapahtumiin nuoriso- ja taidealan toimijoista. Voit tarjota esimerkiksi työtilaa nuorille taiteen tekijöille tai tutustuttaa heitä uusiin taidetarvikkeisiin. Vierailu taideammattilaisen työhuoneella voi olla nuorille ikimuistoinen ja rohkaiseva kokemus. Nuoret toivovat oikeita kohtaamisia taidemaailman tekijöiden kanssa livenä tai verkossa.

Tunnetko nuoria, joita saattaisi kiinnostaa Nuori Taiteen -toiminta?
Nuori Taide on avoin suunnittelemaan kaikille avoimen toiminnan lisäksi matalan kynnyksen toimintaa rajatulle kohderyhmälle. Taidealan ammattilaiset johdattelevat nuoret käsittelemään maailmaa ja kokemuksiaan taiteen keinoin. Keskiössä ovat yhdessä tekeminen ja oivaltaminen. Halutessa tuotokset asetetaan esille Nuori Taiteen someen tai muihin kanaviin

Haluatko esittelytilaisuuden Nuori Taide -toiminnasta tai nuorten taiteen näyteikkunasta Taide\Foliosta?
Nuori Taide järjestää esittelytilaisuuksia nuorten harrastusryhmille ja koululuokille sekä nuorisotyön ja taidealan ammattilaisille. Esittelyt painottuvat klo 8-18 väliselle ajalle. Varaa oma aikasi sähköpostitse.

Ota yhteyttä nuoritaide(at)artcentre.fi.