Meidän maaseutumestat

 

Ajantasainen tieto hankkeesta löytyy täältä!

Hei sinä nuorten parissa toimiva aikuinen! Etsimme kumppaneita erityisesti Lopelta ja Riihimäeltä !

 

Tarjoamme 13-20-vuotiaille nuorille tilaisuuden osallistua projektiin, jossa visioidaan taidelähtöisin menetelmin uusia ulottuvuuksia kotikunnan kulmille.

Me tuomme eri kuntien* alueelle ilmaista kulttuurista nuorisotyötä: työpajoja, joissa tutustutaan taiteen kautta vaikuttamiseen sekä viemme nuorten sanomaa eteenpäin.

Osallistujilta ei vaadita kokemusta taiteen teosta, sillä ideat toteutetaan kaikkien omista lähtökohdista käsin ja ammattitaiteilija ohjaa prosessia. Tärkeintä on halu päästä vaikuttamaan, oli se sitten innosta tai turhautumisesta käsin. Taide on keino, vaikuttaminen on tärkeintä!

 

*Espoon, Hausjärven, Hyvinkään, Lopen, Nurmijärven, Riihimäen, Tuusulan ja Vantaan kunnissa. Katso tarkat aluerajaukset osoitteesta

https://www.emory.fi/index.php?page=kartat-2

 

Käynnistyvät ryhmät:

Hyvinkää, syyskuun lopussa. Suljettu ryhmä.

Riihimäki, lokakuun alussa. Suljettu ryhmä.

Haluatko meidät paikkakunnallesi*? Ole yhteydessä!

*Loppi, Vantaa, Espoo ja Tuusula

 

 

Täältä osallistuja pääsee ilmoittautumaan suoraan mukaan:

https://forms.gle/L1TRGJdFGhBw8viV7

 

Syksyllä luvassa ryhmä myös Tuusulaan, Riihimäellä, Espooseen, Vantaalle ja Lopelle - joten ilmoittaudu jos alueen yhteistyö kiinnostaa!

 

MISTÄ ON KYSE?

Hanke on Eteläisen maaseudun osaajat (EMO) ry:n ja Hämeen ELY-keskuksen rahoittama maaseudun kehittämishanke. Hankkeessa maaseutualueiden nuoret osallistuvat projektiin, jossa visioidaan taidelähtöisin menetelmin uusia mahdollisuuksia ja muutosta kotikuntaan ammattitaiteilijan johdolla. Samalla kohdataan samaa tekeviä ja samanlaisissa kotikulmissa asuvia nuoria.

 

HANKE

 • tuo esille nuorten ääniä 
 • tarjoaa nuorille mahdollisuuden vaikuttaa
 • tutustuttaa nuoret vaikuttamiseen taiteen keinoihin
 • ei vaadi harrastuneisuutta taiteen saralta, motivaatio merkitsee
 • antaa uutta sisältöä nuorisotyöhön
 • antaa mahdollisuuden kohdata muita nuoria eri paikkakunnilta projektin tiimoilta
 • edistää maaseudun kehittämistä 

 

KENELLE?

Hankkeen kohderyhmä on 13–20-vuotiaat. Hankkeessa toteutettavaan projektiin voi ilmoittautua mukaan

 • nuorten itsensä kokoama ryhmä
 • jo olemassa oleva ryhmä esim. osana jotain harrastusryhmän toimintaa
 • nuorisotiloissa kokoontuva ryhmä
 • koulun tai oppilaitoksen ryhmä

Ryhmän koko on 5-15 nuorta per kunta. Nuorten toivotaan sitoutuvan projektiin sen ajaksi, jonka kesto on loka-marraskuuhun ryhmästä riippuen.

 

MITÄ TEHDÄÄN?

Työpajoja:

Kukin mukaan ilmoittautunut ryhmä työskentelee n. 12 h verran työpajoissa. Työpajakertojen määrästä ja pituudesta sovitaan tarkemmin ilmoittautuneiden tahojen kanssa. Ryhmästä riippuen työpajat voidaan toteuttaa intensiivityöskentelynä esim. viikonloppuna tai useampana kertana pidemmällä aikavälillä.

Eri kuntien alueella toimivilla ryhmillä on mahdollisuus kokoontua projektin aikana yhteen etänä tai kulttuuritalo Villa Arttuun Hyvinkäälle ja tutustua muihin ryhmiin.

 

Ammattitaiteilijan ohjausta:

Ammattitaiteilija ohjaa nuorten ideointia sekä visioiden esille tuomista kiinnostavalla tavalla.

 

Tutustumista vaikuttamistyöhön:

Yhdellä työpajakerralla vieraana on nuori yhteiskuntavaikuttaja, joka kertoo vaikuttamismahdollisuuksista ja mitä etua on nuorten näkemysten esille tuomisessa.

 

Taide vaikuttamisen välineenä:

Hankkeessa tuodaan esille taiteen keinoja ja mahdollisuuksia toimia vaikuttamisen työkaluna sekä välittää ajatuksia. Työpajoihin osallistuminen ei edellytä taiteen harrastamista ja tuntemusta vaan ne toteutetaan osallistujien kokemuksen perusteella.

 

Visioiden julkinen esittäminen:

Osana työpajatyöskentelyä on suunnitella, miten nuoret haluavat tuoda ideat ja visiot julki. Tavoite on, että nuorten visiot tavoittavat muut kuntalaiset ja kunnan päättäjät, mahdollisesti laajemmankin yleisön. Nuori Taide tarjoaa viestin levittämiseen omat mediakanavansa. 

Työpajat ja niiden  tuotosten julkistaminen tapahtuvat kunnan alueella olevissa tiloissa sekä mahdollisesti verkkoympäristössä.

 

MILLOIN?

Nuorten työskentely työpajoissa tapahtuu maalis-marraskuun välillä 2022, poislukien kesä- ja heinäkuu. Työpajat voidaan poikkeustapauksissa toteuttaa myös kesä-heinäkuussa, jos ne halutaan toteuttaa esim. kesätoimintana.

 

KUKA JÄRJESTÄÄ?

Hanke on saanut rahoitusta maaseuturahastosta Leader-ryhmä EMO ry:ltä. Projektin rahoittaja on Eteläisen maaseudun osaajat EMO ry. Hankkeen toteuttaja on valtakunnallinen kulttuurisen nuorisotyön toimija Nuori Taide / Lasten ja nuorten taidekeskuksen säätiö,  jotka edistävät ja kehittävät toiminnallaan lasten sekä nuorten kulttuuria.

Työpajat toteutetaan yhteistyössä hankkeeseen ilmoittautuneiden tahojen kanssa. Nuori Taide tarjoaa ammattitaiteilijan ja vierailevan vaikuttajan sekä materiaaleja.

 

EMO ry https://www.emory.fi 
Nuori Taide www.nuoritaide.fi
Lasten ja nuorten taidekeskuksen säätiö www.artcentre.fi

 

HINTA

Hankkeeseen osallistuminen on nuorille maksutonta.

Haluatteko mukaan? Tunnetko nuoria, jotka haluavat mukaan? Heräsikö kysymyksiä esimerkiksi sisällöstä tai kuntarajoista?

 

Ilmoittaudu mukaan!

 

Katso nuorille suunnattu sivu

täältä.

 

Heräsikö kysymyksiä? Laita ihmeessä viestiä!

 

Puolikuva henkilöstä, joka katsoo kameraan. Henkilöllä polkkatukka, isot korvikset

 

Miré Mertanen,
hankekoordinaattori
mire.mertanen@artcentre.fi
050 472 3552

 

 

 

   

           

 

 

 

Menneet ryhmät

 

Nurmijärvellä järjestettiin työpaja huhtikuussa, ja tuloksena on laulu ja musavideo. Nauhoitukset ovat vielä käynnissä ja projekti on viittä vaille valmis.

Yhteistyössä Nurmijärvellä olivat Nuorisotoimi sekä Nurmijärven Kuvataideopisto.

 

Hausjärvellä työpaja järjestettiin toukokuussa ja tuloksena oli taidenäyttely 'Unelmien paikka' kunnankirjastossa. Avajaisissa juhli niin teosten tekijöiden kaverit, kaupunginjohtaja kuin paikallinen nuorisotoimikin. Näyttely kestää kesän loppuun asti.

Hausjärvellä mukana olivat kunnankirjasto, Hausjärven nuorisotoimi ja Hausjärven yläkoulun ja lukion tuki ry.

 

Meidän maaseutumestat -hankkeen logo. Taustalla vuosi 2022-2023 ja värikkäitä elementtejä.