Meidän maaseutumestat

 

Nuorille suunnattu tieto hankkeesta löytyy täältä!

Hei sinä nuorten parissa toimiva aikuinen! Etsimme kumppaneita erityisesti Lopelta, Espoosta ja Vantaalta !

 

Tarjoamme 13-29-vuotiaille nuorille tilaisuuden osallistua projektiin, jossa visioidaan taidelähtöisin menetelmin uusia ulottuvuuksia kotikunnan kulmille.

Me tuomme eri kuntien* alueelle ilmaista kulttuurista nuorisotyötä: työpajoja, joissa tutustutaan taiteen kautta vaikuttamiseen sekä viemme nuorten sanomaa eteenpäin.

Osallistujilta ei vaadita kokemusta taiteen teosta, sillä ideat toteutetaan kaikkien omista lähtökohdista käsin ja ammattitaiteilija ohjaa prosessia. Tärkeintä on halu päästä vaikuttamaan, oli se sitten innosta tai turhautumisesta käsin. Taide on keino, vaikuttaminen on tärkeintä!

 

*Espoon, Hausjärven, Hyvinkään, Lopen, Nurmijärven, Riihimäen, Tuusulan ja Vantaan kunnissa. Katso tarkat aluerajaukset osoitteesta

https://www.emory.fi/index.php?page=kartat-2

 

Käynnistyvät ryhmät:

Hyvinkää, syyskuun lopussa. Suljettu ryhmä.

Riihimäki, lokakuun alussa. Suljettu ryhmä.

Tuusula, yhteistyössä Kellokontioiden kanssa, marraskuun alussa. Aloitus 8.11.

Loppi, kirkonkylän nuorisotilalla. Aloitus vko 46, lisää tietoa 9.11.

Haluatko meidät paikkakunnallesi*? Ole yhteydessä!

*Vantaa ja Espoo

 

 

Täältä osallistuja pääsee ilmoittautumaan suoraan mukaan:

https://forms.gle/L1TRGJdFGhBw8viV7

 

Syksyllä luvassa ryhmä myös Espooseen, Vantaalle ja Lopelle - ilmoittaudu jos alueen yhteistyö kiinnostaa!

 

MISTÄ ON KYSE?

Hanke on Eteläisen maaseudun osaajat (EMO) ry:n ja Hämeen ELY-keskuksen rahoittama maaseudun kehittämishanke. Hankkeessa maaseutualueiden nuoret osallistuvat projektiin, jossa visioidaan taidelähtöisin menetelmin uusia mahdollisuuksia ja muutosta kotikuntaan ammattitaiteilijan johdolla. Samalla kohdataan samaa tekeviä ja samanlaisissa kotikulmissa asuvia nuoria.

 

HANKE

 • tuo esille nuorten ääniä 
 • tarjoaa nuorille mahdollisuuden vaikuttaa
 • tutustuttaa nuoret vaikuttamiseen taiteen keinoihin
 • ei vaadi harrastuneisuutta taiteen saralta, motivaatio merkitsee
 • antaa uutta sisältöä nuorisotyöhön
 • antaa mahdollisuuden kohdata muita nuoria eri paikkakunnilta projektin tiimoilta
 • edistää maaseudun kehittämistä 

 

KENELLE?

Hankkeen kohderyhmä on 13–20-vuotiaat. Hankkeessa toteutettavaan projektiin voi ilmoittautua mukaan

 • nuorten itsensä kokoama ryhmä
 • jo olemassa oleva ryhmä esim. osana jotain harrastusryhmän toimintaa
 • nuorisotiloissa kokoontuva ryhmä
 • koulun tai oppilaitoksen ryhmä

Ryhmän koko on 5-15 nuorta per kunta. Nuorilta toivotaan sitoutumista työopajan keston ajaksi, minimissään 4 tuntia ja täysikestoinen työpaja 12 tuntia - tämä voidaan sovitella ryhmän tarpeisiin. Lisäksi järjestämme kaikkien nuorten yhteiset julkistusjuhlat Hyvinkäällä Villa Artussa 26.11.

 

MITÄ TEHDÄÄN?

Työpajoja:

Kukin mukaan ilmoittautunut ryhmä työskentelee 4-12 tuntia työpajoissa. Työpajakertojen määrästä ja pituudesta sovitaan tarkemmin ilmoittautuneiden tahojen kanssa. Ryhmästä riippuen työpajat voidaan toteuttaa intensiivityöskentelynä esim. viikonloppuna tai useampana kertana pidemmällä aikavälillä.

Eri kuntien alueella toimivilla ryhmillä on mahdollisuus kokoontua projektin aikana yhteen etänä tai kulttuuritalo Villa Arttuun Hyvinkäälle ja tutustua muihin ryhmiin.

 

Ammattitaiteilijan ohjausta:

Ammattitaiteilija ohjaa nuorten ideointia sekä visioiden esille tuomista kiinnostavalla tavalla.

 

Tutustumista vaikuttamistyöhön:

Yhdellä työpajakerralla vieraana on nuori yhteiskuntavaikuttaja, joka kertoo vaikuttamismahdollisuuksista ja mitä etua on nuorten näkemysten esille tuomisessa.

 

Taide vaikuttamisen välineenä:

Hankkeessa tuodaan esille taiteen keinoja ja mahdollisuuksia toimia vaikuttamisen työkaluna sekä välittää ajatuksia. Työpajoihin osallistuminen ei edellytä taiteen harrastamista ja tuntemusta vaan ne toteutetaan osallistujien kokemuksen perusteella.

 

Visioiden julkinen esittäminen:

Osana työpajatyöskentelyä on suunnitella, miten nuoret haluavat tuoda ideat ja visiot julki. Tavoite on, että nuorten visiot tavoittavat muut kuntalaiset ja kunnan päättäjät, mahdollisesti laajemmankin yleisön. Nuori Taide tarjoaa viestin levittämiseen omat mediakanavansa. 

Työpajat ja niiden  tuotosten julkistaminen tapahtuvat kunnan alueella olevissa tiloissa sekä mahdollisesti verkkoympäristössä.

 

MILLOIN?

Nuorten työskentely työpajoissa tapahtuu maalis-marraskuun välillä 2022, poislukien kesä- ja heinäkuu. Työpajat voidaan poikkeustapauksissa toteuttaa myös kesä-heinäkuussa, jos ne halutaan toteuttaa esim. kesätoimintana.

 

KUKA JÄRJESTÄÄ?

Hanke on saanut rahoitusta maaseuturahastosta Leader-ryhmä EMO ry:ltä. Projektin rahoittaja on Eteläisen maaseudun osaajat EMO ry. Hankkeen toteuttaja on valtakunnallinen kulttuurisen nuorisotyön toimija Nuori Taide / Lasten ja nuorten taidekeskuksen säätiö,  jotka edistävät ja kehittävät toiminnallaan lasten sekä nuorten kulttuuria.

Työpajat toteutetaan yhteistyössä hankkeeseen ilmoittautuneiden tahojen kanssa. Nuori Taide tarjoaa ammattitaiteilijan ja vierailevan vaikuttajan sekä materiaaleja.

 

EMO ry https://www.emory.fi 
Nuori Taide www.nuoritaide.fi
Lasten ja nuorten taidekeskuksen säätiö www.artcentre.fi

 

HINTA

Hankkeeseen osallistuminen on nuorille maksutonta.

Tunnetko nuoria, jotka haluavat mukaan? Heräsikö kysymyksiä esimerkiksi sisällöstä tai kuntarajoista?

 

Ilmoittaudu mukaan!

 

Katso nuorille suunnattu sivu

täältä.

 

Heräsikö kysymyksiä? Laita ihmeessä viestiä!

 

Puolikuva henkilöstä, joka katsoo kameraan. Henkilöllä polkkatukka, isot korvikset

 

Miré Mertanen,
hankekoordinaattori
mire.mertanen@artcentre.fi
050 472 3552

 

 

EU:n maaseudun kehittämisen maatalousrahast on rahoittanut hankkeesta 37,8%

   

           

 

 

Menneet ryhmät

Nurmijärvellä järjestettiin työpaja huhtikuussa, ja tuloksena oli laulu ja musiikkivideo, joka otti kantaa nuorten hädän kuulemiseen.

Yhteistyössä olivat Nurmijärven Nuorisotoimi sekä Nurmijärven Kuvataideopisto.

 

   

Hausjärvellä työpaja järjestettiin toukokuussa ja tuloksena oli taidenäyttely 'Unelmien paikka' kunnankirjastossa. Avajaisissa juhli niin teosten tekijöiden kaverit, kaupunginjohtaja kuin paikallinen nuorisotoimikin. Näyttely kesti elokuun 2022 loppuun asti. Teoksessa tuotiin esiin, mitä nuoret toivoivat paikkakunnalle.

Hausjärvellä mukana olivat kunnankirjasto, Hausjärven nuorisotoimi ja Hausjärven yläkoulun ja lukion tuki ry.

 

 

 

Riihimäellä aletaan tekemään tekstiiligraffitia Peltosaaren sillan ylle, josta moni nuori on hypännyt. Graffitin on tarkoitus tuoda iloa, väriä ja toivoa, toimia muistutuksena elämän valitsemisesta niille jotka harkitsevat päivien päättämistä junan alle hyppäämällä. Teoksella otetaan myös kantaa nuorten mielenterveyspalveluista leikkaamiseen ja siitä kuinka tärkeää on pysyä elossa.

Hyvinkään Lemmilässä viimeistellään tien varteen tulevaa maalausteosta, jossa lukee "Chillaa vähän". Teos on syntynyt kaverin tokaisusta toiselle ja sen tarkoitus on muistuttaa ohikulkijoita näkemään asiat positiivisessa valossa - sekä hidastamaan vauhtia alueella, jossa ylinopeus on tavallista.

Meidän maaseutumestat -hankkeen logo. Taustalla vuosi 2022-2023 ja värikkäitä elementtejä.