Amos Rex -taidemuseon Generation-näyttelyt

Nuorten tekijöiden interventio taidemaailmaan

Avoin haku Generation 2023 -näyttelyyn järjestetään 1.10.-15.11.2021. Lue lisää Generation 2023 -näyttelyn hausta tästä linkistä.

Amos Rexissä järjestettävään monialaiseen Generation -ryhmänäyttelyyn voivat hakea Suomessa toimivat 15–23-vuotiaat taiteellisesta ilmaisusta kiinnostuneet nuoret tekijät. 

Amos Rex on syksyllä 2018 Helsingin ytimeen avattu arkkitehtuuriltaan ai­nut­laa­tui­nen tai­de­museo, joka esittää monipuolista uutta ja vanhaa taidetta virkistävästi ja kunnianhimoisesti. Tarkoituksena on, että menneisyys, nykyhetki ja tulevaisuus tuottavat ainutkertaisia elämyksiä ja yllättäviä kohtaamisia maan alla, päällä ja valkokankaalla.

Generation -ryhmänäyttely on triennaali, eli se toistuu joka kolmas vuosi Amos Rexin näyttelyohjelmassa. Näyttely tuo esille nuoren sukupolven tapaa käsitellä ilmiöitä ja kysymyksiä taiteen kautta. Generation-näyttelyitä on järjestetty aikaisemmin vuosina 2017 ja 2020. Generation 2023 on järjestyksessään kolmas nuorten taidetta esittelevä näyttely.

Nuori Taide tukee Generation-näyttelyyn osallistuvia nuoria taiteen tekijöitä tarjoamalla residenssipaikan Kulttuuritalo Villa Artussa Hyvinkäällä osalle näyttelyn taiteilijoista. Residenssin muoto ja sisältö määrittyvät osallistuvan nuoren mukaan.

Tutustu Amos Rex -museoon tästä linkistä.

Nuori Taide -toiminnan kautta levitetään tietoa Generation-näyttelyistä suoraan nuorille ja heidän kanssaan työskenteleville ammattilaisille. Kannustamme nuoria lähettämään ehdotuksia Generation-näyttelyiden avoimeen teoshakuun. Hakulomake on sähköinen.

Hakuvaiheessa teosten ei tarvitse olla vielä valmiita, teossuunnitelma ja kustannusarvio riittävät. Näyttelyyn valittuja nuoria autetaan tarvittaessa ideoiden jatkotyöstössä.

Generation-residenssi

Nuori Taide tukee osaa näyttelyyn valituista nuorista taiteen tekijöistä tarjoamalla mahdollisuuden työstää näyttelyyn tulevia teoksia Hyvinkäällä kulttuuritalo Villa Artussa taiteilijaresidenssissä. Residenssi voi sisältää esimerkiksi tapaamisen ammattitaiteilijan kanssa ja työskentelyä Villa Artun monipuolisissa taidetiloissa. Jokaisen residenssitaiteilijan kanssa sovitaan erikseen residenssin sisällöstä, ajankohdasta ja kestosta.

Residenssi on upea mahdollisuus keskittyä taiteelliseen työskentelyyn ja oppia uutta.

Generation-näyttelyiden yhteydessä Nuori Taide järjestää toimintaa ja tapahtumia yhteistyössä Amos Rex -museon ja mahdollisten muiden yhteistyökumppaneiden kanssa.

Kuva: Amos Rex -taidemuseo, Tuomas Uusheimo