Nuorten tekijöiden interventio taidemaailmaan

Nuori Taide jakaa tietoa Amos Rex -taidemuseon Generation-näyttelyistä suoraan nuorille taiteentekijöille ja heidän kanssaan työskenteleville ammattilaisille. Kannustamme nuoria lähettämään ehdotuksia Generation-näyttelyiden avoimeen teoshakuun. Nuori Taide ja sen Nuori Taide -residenssi on Generation-näyttelyiden yhteistyökumppani.

Hakuaika Generation 2023 -näyttelyyn on päättynyt. Tiedotamme tulevista hauista tällä sivulla.

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

taustalla 5 päällekkäisessä rivissä teksti Generation. Tekstin päällä isosti kirkkaalla värillä numero 23

Kuva: Amos Rex

Amos Rex -taidemuseon Generation-näyttelyt

Amos Rex on syksyllä 2018 Helsingin ytimeen avattu arkkitehtuuriltaan ai­nut­laa­tui­nen tai­de­museo, joka esittää monipuolista uutta ja vanhaa taidetta virkistävästi ja kunnianhimoisesti. Tarkoituksena on, että menneisyys, nykyhetki ja tulevaisuus tuottavat ainutkertaisia elämyksiä ja yllättäviä kohtaamisia maan alla, päällä ja valkokankaalla.

Generation -ryhmänäyttely on triennaali, eli se toistuu joka kolmas vuosi Amos Rexin näyttelyohjelmassa. Näyttely tuo esille nuoren sukupolven tapaa käsitellä ilmiöitä ja kysymyksiä taiteen kautta. Generation-näyttelyitä on järjestetty aikaisemmin vuosina 2017 ja 2020.

 

Generation 2023

Amos Rexin Generation 2023 -näyttely on nuorten tekijöiden taidetta ja visuaalista kulttuuria esittelevän triennaalin kolmas toteutuskerta. Näyttelyyn valittiin avoimen haun kautta 51 taiteilijaa tai työparia, joiden teokset luovat katsauksen suomalaisen taidekentän monialaiseen ja alati rikastuvaan kirjoon.

Avoin haku Generation 2023 -näyttelyyn järjestettiin 1.10.-15.11.2021. Avoimeen hakuun tuli yhteensä 528 hakemusta ja 1004 teosehdotusta 15–23-vuotiailta taiteilijoilta.

“Käsillämme on nyt 51 taiteilijan muodostama kokonaisuus, joka tarjoaa pohdittavaa, keskustelun avauksia, oivalluksia, inspiraatiota ja vastapainoa pelon ilmapiirille. Se on syystäkin huolestunut, mutta samaan aikaan täynnä toivoa tulevasta. Generation 2023 -näyttely avaa ikkunan elettyyn elämään ja nykymaailman tilaan nuorten näkökulmasta – ikkunan historiaan, nykyhetkeen ja tulevaan.” Valitsijaraadin puheenjohtaja Ima Iduozee kuvaa.

Generation 2023 -taiteilijat ovat:

Alfred Aalto, Bayonle Adelakun, Mimmi Ahonen, Robin Berende & Antti Järvelä, Amos Blomqvist, Saikou Ceesay, Katariina Fortuna, Maija Fox, Suvi Haapaniemi, Claudia Hirvonen, Siiri Hänninen & Jon Pettersson, Aatos Ketvel, Yoonsik Kim, Aarne Kivelä, Aino Kontinen, Samir Kuronen, Heini Laaksonen, Oona Laitinen, Juho Lehiö, Kuutti Lemmetyinen, Janna Lindfors, Auri Lukkarinen & Iris Kareoja, Axel Lyytikkä, Anniina Marjakangas, Kristian Miettinen, Nsambu & Pieski, Emma Oittinen, Veeti Otsamo, Iiris Puustinen, Ilmari Pylvänäinen, Salaado Qasim, Dara Riikonen, Eetu Ronkainen, Johanna Saikkonen, Viivi Saikkonen, Mariia Sennikova, Sofia Sirén, Saga Suni, Karo Tapiovaara, Aino Tillonen, Leevi Toija, Anette Toiviainen, Ida Tomminen, Vertti Turunen, Alina Uura, Juulia Vanhatalo, Karun Verma, Olivia Viitakangas, Ada Vuorinen & Venla Vuorinen, Yu Yue, Rong-Ci Zhang.

Valitut teokset esittelevät monipuolisen kattauksen nykytaidetta: mukana on maalaustaidetta, valokuvataidetta, taidegrafiikkaa, kuvanveistoa, tekstiilitaidetta, installaatioita, esitystaidetta sekä mediataidetta. Esille nousee ajankohtaisia teemoja ekokriisistä sukupuoli-identiteettiin ja covid-19-pandemiaan, sekä mielenterveyteen ja taiteen rooliin vaikeiden aiheiden käsittelyssä. Lisäksi yhteiskunnallinen valveutuneisuus ja vastuu, sekä ympäristöystävällisyys ja kestävyys näkyvät monien taiteilijoiden pohdinnoissa, sekä teosten tekotavoissa ja materiaaleissa.

Taiteilijat näyttelyyn valitsi koreografi ja ohjaaja Ima Iduozeen johtama raati. Raatiin kuuluivat edellisen Generation 2020 -näyttelyn taiteilijat Anna-Karoliina Vainio ja Alex Luonto, Amos Rexin museonjohtaja Kai Kartio, kuraattori Anastasia Isakova, näyttelyassistentti Krista Mamia ja yleisötyön kuraattori Laura Porola.

Generation 2023 -näyttely on esillä Amos Rexissä 29.3.–20.8.2023.

Nuori Taide tukee Generation-näyttelyyn osallistuvia nuoria taiteilijoita tarjoamalla tiloja ja tukea näyttelyyn tulevien teosten valmistamiseen Nuori Taide -residenssissä.

Tutustu Amos Rex -museoon tästä linkistä.
Tutustu Generation-näyttelyn taiteilijoihin tästä linkistä.

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Kuvassa huppua kasvojen eteen vetää henkilö, jonka edessä teksti NUOri Taide residenssi

Nuori Taide -residenssi

Residenssi on upea mahdollisuus keskittyä taiteelliseen työskentelyyn ja oppia uutta.

Nuori Taide tukee Generation-näyttelyyn valittuja nuoria taiteilijoita tarjoamalla osalle heistä mahdollisuuden työstää näyttelyyn tulevia teoksiaan Nuori Taide -residenssissä kulttuuritalo Villa Artussa Hyvinkäällä. Residenssi voi sisältää mentorointitapaamisen ammattitaiteilijan tai Nuori Taiteen tuottajan kanssa ja työskentelyä Villa Artun monipuolisissa taidetiloissa. Residenssin sisällöstä ja kestosta sovitaan kunkin residenssitaiteilijan kanssa.

Haku Nuori Taide -residenssiin Amos Rexin Generation 2023 -näyttelyyn valituille taiteilijoille päättyi 29.5.2022.

Nuori Taide -residenssissä työskentelevät kesällä ja syksyllä 2022 Bayonle Adelakun, Iiris Puustinen, Vertti Turunen, Rong-Ci Zhang, Samir Kuronen ja Aatos Ketvel. Taiteilijat kertovat residenssikokemuksistaa somejulkaisujen, Instagram-hatuunottojen ja blogikirjoitusten kautta.

Aikaisemmat residenssitaiteilijat

Nuori Taide -residenssi 2019: Pauliina Heiskanen, Tanja Silvestrini, Aura Latva-Somppi, Filipp Girishan, Verna Virkkunen ja Charlotta Rajala

Kuva sivun ylälaidassa: Amos Rex -taidemuseo, Tuomas Uusheimo